Израел унищожи база за ирански дронове и помага на Киев с информация за тях

3892
Израел унищожи база за ирански дронове и помага на Киев с информация за тях
Снимка: Getty Images

Насочван от наземните диспечери, които проследяват дрона с радар, украински пилот на изтребител с кодово име Juice се впуска в небесно преследване с надеждата да се промъкне зад бавно движещия се ирански летателен апарат и да го свали с ракета. Но в този ден, както и в много други, Juice не открива нищо.

Свалянето на шумните и задвижвани от витла ирански дронове е неприятна работа и е по-трудно, отколкото изглежда. Необходими са множество участници на земята и във въздуха, които работят в тясно сътрудничество 24 часа в денонощието, пише в свой материал „Ню Йорк Таймс“.

Вашингтон: Ирански инструктори са помагали на Русия за дроновете от Крим

Властите на САЩ смятат, че ирански инструктори и техници са оказвали подкрепа на руската армия при нападението й срещу цели в Украйна с...

"Последните няколко седмици бяха много натоварени, много изтощителни за нас", казва Juice за въздушната война срещу безпилотните самолети, които Русия използва. "Все още е много, много трудно да ги сваляме“.

ОЩЕ: Украинското разузнаване: Иранските дронове на Русия са с 30% успеваемост

Войната в Украйна сега се води на две отделни арени - на земята в южната и източната част на страната, където украинската армия има превес, и във въздуха, където Русия изстрелва ракети с далечен обсег и ползва дронове иранско производство, за да парализира електрическата и отоплителната инфраструктура в украинските градове с надеждата да деморализира населението.

Откакто през септември Москва започна да тероризира градовете в съседната страна с безпилотни самолети, Украйна се съсредоточи върху интензивна стратегия за противодействие на дроновете, измислена в движение, но често и изненадващо успешна. Понастоящем тя се състои от три нива на защита: изтребители, които патрулират денонощно; зенитни ракети и екипи от войници с картечници, които се опитват да свалят дроновете, докато прелитат.

Най-трудната част е просто да се намерят дроновете, казва Juice. На радара малките, движещи се безпилотни самолети могат да бъдат объркани с мигриращи птици или камиони на магистрала. Наземните диспечери идентифицират потенциалните цели и насочват самолетите да ги прехванат, но често пилотите остават с празни ръце.

НАТО праща спешно на Украйна системи за борба с дронове

НАТО ще достави системи за противовъздушна отбрана на Украйна в близките дни. С това то опитва да помогне на страната да се защити от д...

Въпреки пречките украинските военни вече рутинно свалят над 70% от безпилотните самолети „Шахид-136“, които Русия закупи от Иран през август, заяви в интервю Юрий Сак, съветник на украинския министър на отбраната. Същото каза и шефът на украинското разузнаване Кирило Буданов.

Украйна свали първия такъв дрон в източната част на страната на 13 септември и оттогава е направила същото с поне 221 други. Русия засега е използвала около 330 ирански дрона, като е поръчала от Техеран общо 1700. Те идват в партиди от по 300 броя, а повечето тепърва трябва да бъдат произведени.

Взривяващите се дронове са бързо развиващ се клас оръжия, които вече се разпространяват по света и вероятно ще се превърнат в основна част от съвременните въоръжени конфликти, твърдят военни анализатори, цитирани от „Ню Йорк Таймс“. Това е въпрос, който украинските официални лица изтъкват, търсейки помощ за противовъздушна отбрана от своите съюзници. Ако Киев успее да се научи да сваля безпилотните самолети със своята тристепенна програма, военните сили на съюзническите държави биха могли да се възползват от този трудно натрупан опит, казва Сак.

А вече има забележителни успехи по тази линия. През октомври украински пилот на МиГ получи статут на национален герой в Украйна, тъй като свали пет ирански безпилотни самолета „Шахид-136“ над централния град Виница и бе принуден да катапултира, след като се разби в отломките на последния. Пилотът заяви след това пред местните медии: "За кратък период от време се адаптираме към този вид оръжие и започваме да го унищожаваме успешно“.

ОЩЕ: Украйна награди полицаите, свалили дрона камикадзе над Киев

ЕС с нови санкции срещу Иран заради продажбата на дронове на Русия

Държавите от ЕС се съгласиха за нови санкции срещу Иран заради доставките на Техеран на дронове за Русия, съобщи чешкото председателств...

По думите му - след сблъсъка с въздушните отломки той насочва своя МиГ далеч от Виница и катапултира. Самолетът се разбива в къщи в отдалечен район, но не ранява никого на земята. По-късно Карая посещава мястото, за да се извини. "Посетих мястото на инцидента. Казах, че съжалявам за дискомфорта, който съм причинил на жителите, и им благодарих за железните им нерви", написа той в Instagram.

Въпреки че изтребителите са ефективни срещу иранските дронове, този подход е скъп заради използването на ракети "въздух-въздух", каза Юрий Игнат, говорител на украинските Военновъздушни сили,. "Разочароващо е, че трябва да удряме тези безпилотни самолети със скъпи ракети", добави той. "Какво друго можем да направим? Това е реалността“.

Преди в арсенала на Русия да влязат произведените в Иран безпилотни самолети, от август Украйна имаше предимство във войната с дроновете.

Украинските войници по фронтовата линия управляваха дронове, за да откриват цели и да хвърлят гранати по руските окопи. САЩ снабдяваха Украйна със своите безпилотни машини Switchblade - вид взривяващи се дронове. Киев действаше и с произведени в Турция дронове Bayraktar TB2 - по-големи апарати с по-голям обсег, които наблюдават бойното поле и изстрелват управляеми ракети.

През август Щатите обещаха, че в рамките на следващите 9 месеца ще доставят на Украйна малка, компактна ракетна система за противодействие на дронове, която може да се монтира на задната част на обикновен пикап. Така наречената система "Вампир" е новоразработена технология за борба с дронове, която може да достигне по-далеч от картечница, но е лесно преносима, за да може бързо да се изпречи на пътя на идващите дронове.

Русия щяла да се държи като български парламент с генералния секретар на ООН, ако провери за ирански дронове в Украйна

Русия заяви тази сряда, че ще преразгледа сътрудничеството си с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, ако той изпрати експерти в ...

След нападението с рояк дронове срещу Киев миналия понеделник външният министър на Украйна Дмитро Кулеба се обърна към Израел с молба за оръжия за противовъздушна отбрана. Тя беше отхвърлена от министъра на отбраната в Тел Авив - Бени Ганц, до голяма степен защото Израел зависи от сътрудничество с Русия, за да могат израелските Военновъздушни сили да извършват рейдове в Сирия. Ганц заяви само, че Израел ще предостави системи за ранно предупреждение, но не и оръжия за противовъздушна отбрана.

ОЩЕ: Военният министър на Израел отказа да прати оръжия на Украйна

Сак, съветникът на украинския министър на отбраната, заяви, че Израел може да пропусне възможността да усъвършенства тактиката си за справяне със заплахите на собствената си територия. "Тези ирански безпилотни летателни апарати, които удрят украинските градове, не са разработени, не са предназначени за Украйна", каза Сак. "Те бяха разработени като масов потенциал за нанасяне на удари по Израел. Те използват Украйна като изпитателен полигон, за да открият слабите си места, да ги усъвършенстват и, рано или късно, ще ги използват срещу Израел“.

Украински официален представител обаче е заявил в неофициален разговор, че Израел е предоставил разузнавателна информация, необходима за таргетиране на иранските безпилотни самолети, пише „Ню Йорк Таймс“.

Междувременно Израел атакува и унищожи база на летище "Димас" в Сирия, където се произвеждат боеприпаси и резервни части за иранските дронове камикадзе, масово използвани от Русия в Украйна. Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права /SOHR/. Няма данни за жертви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа