Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Извинение на Би Би Си за измама с интервю с лейди Даяна през 1995 г.

20 май 2021, 16:56 часа • 1884 прочитания

"Непряката и истинска цел на измамите на г-н Башир беше принцеса Даяна", написа пенсионираният старши съдия Джон Дайсън след шестмесечно разследване. Дайсън заяви, че е "доволен", че Башир показва фалшиви банкови извлечения на брата на Даяна граф Спенсър ", за да заблуди граф Спенсър и да го подтикне да уреди срещата с принцеса Даяна".

„Г-н Башир постъпи неадекватно и в сериозно нарушение“ на насоките на Би Би Си, добави Дайсън. Генералният директор на Би Би Си Тим Дейви прие, че „процесът за осигуряване на интервюто далеч не достига това, което публиката има право да очаква.

„Би Би Си трябваше да положи по-големи усилия, за да стигне до същността на случилото се по онова време и да бъде по-прозрачна относно това, което знае“, каза той. "Въпреки че Би Би Си не може да върне часовника назад след четвърт век, ние можем да направим пълно и безусловно извинение. Би Би Си предлага това днес." Дайсън също се е насочил към разследване на Би Би Си през 1996 г. по исковете на бъдещия шеф на Би Би Си Тони Хол и друга висша фигура на Би Би Си, Ан Сломан, които не видяха грешни действия в стореното от Башир. „Разследването, проведено от лорд Хол и г-жа Сломан, е било опорочено и ужасно неефективно“, каза Дайсън.

Хол призна, че разследването "не успя да постигне нужното" и че е "сгрешил, като дал на Мартин Башир ползата от съмнението", предава БГНЕС.

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес