Извънредно положение в Крим заради принудителен токов режим

3921
Извънредно положение в Крим заради принудителен токов режим
Снимка: Getty Images/Guliver

Взривяване на стълбовете на далекопровода в украинската Херсонска област, който пренася енергия и за Кримския полуостров, е причинил аварийно намаляване на мощността на украинските АЕЦ, което доведе до токов режим в Крим. Това съобщи представител на украинската енергийна компания „Укренерго” пред телевизия „112 Украйна”, цитирана от ТАСС.

След взривяването на стълбовете заради рязкото намаляване на товара, се е наложило спирането на два от блоковете на ТЕЦ „Приднестровск” и „Углегорск”, както и аварийно намаляване на украински АЕЦ с 500 МВт. Това са Запорожката и Южноукраинската АЕЦ, уточнява БГНЕС. Според представителя на компанията ремонтът на разрушените стълбове може да отнеме три или четири дни, но след като аварийните бригади получат достъп до повредените места.

Крим остана без ток

Неизвестни лица в украинската Херсонска област взривиха двата останали електрически далекопровода, по които се подаваше електричество к...

Крим остана без електрозахранване през нощта срещу 22 ноември. Полуостровът се захранва по четири високоволтови линии, идващи от Украйна. Властите в Крим въведоха извънредно положение. Понеделник (23 ноември) е обявен за почивен ден.

Сега всички големи градове в Крим са включени в системата, която се захранва от собствени електроцентрали, но заради недостига на енергия само от собствено производство на полуострова е въведен режим на централното електроснабдяване.

В Крим предполагат, че организаторите на енергийната блокада на полуострова са депутатите от Върховната рада на Украйна Мустафа Джемилев и Рефат Чубаров, както и бившият вицепремиер на Крим Ленур Ислямов. По-рано те обявиха намеренията си да спрат електрозахранването на Крим.

В момента организаторите на „блокадата на Крим” в Украйна продължават да не дават достъп до разрушените стълбове на далекопроводите.

Порошенко обмисля дали да не спре тока на Крим

Президентът на Украйна Петро Порошенко разглежда електронна петиция с настояване за прекратяване на доставките на електроенергия за Кри...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа