Жалби срещу Великобритания заради следене на мигранти с GPS гривни

1756
Жалби срещу Великобритания заради следене на мигранти с GPS гривни
Снимка: Getty Images

Международната организация за защита на неприкосновеността на личния живот (Privacy International) подаде две жалби до регулаторните органи на Великобритания срещу новата схема на Министерството на вътрешните работи за GPS проследяване на мигранти, съобщава Euronews, цитирана от БГНЕС.

От юни Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство започна да използва GPS гривни за глезените на търсещите убежище в страната. Те проследяват движението на мигрантите 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и за неограничен период от време, докато те чакат решение относно имиграционния си статут. GPS устройствата са подобни на тези, които се използват в съдебната система за наблюдение на престъпници.

От организацията твърдят, че тази практика е нехуманна и застрашава правата за лична информация в Обединеното кралство затова са подали жалба до Службата на комисаря по информацията и до Регулатора на съдебната медицина.

Тази едногодишна пилотна програма се отнася за мигранти, които влизат в Обединеното кралство по нередовни маршрути, като например чрез малки лодки през Ламанша. От МВР на Великобритания поясняват, че това е експеримент, целящ да провери дали по този начин може да спре изчезването на някои мигранти, както и да се предотвратят злоупотребите с имиграционната система.

Но според Migrants Organise, процентът на тези бягства е бил едва 1% през 2020 г. и 3% през 2019 г. Освен това от Privacy International и други неправителствени организации казват, че тази система е изправена пред множество технологични проблеми и би могла да причини психологическа вреда на търсещите убежище. Например, организацията е сигнализирала за проблема с качеството на батериите на гривните за глезените. 

"Съществува огромен проблем със зареждането на тези батерии. На хората им се налага да се включват към стената часове наред. Те се страхуват да излязат от дома си, защото може да се изтощи зарядът им. Ако зарядът се изтощи, това е нарушение, за което могат да бъдат преследвани", казва Камила Греъм-Ууд, сътрудник на Privacy International.

Освен това постоянното наблюдение може да причини голям стрес на много от търсещите убежище. "Гривните са много големи и тежки. Трудно е да се занимаваш с какъвто и да е спорт или да водиш нормален живот с тях", казва Греъм-Ууд. 

Мигранти, доплували с лодката си до Великобритания, шокираха местните хора (Видео)

Мигранти, доплували с лодката си до плажа Броадшир в Кент, шокираха плажуващи с викове на радост и празнични стъпки, след като са успел...

Privacy International също така твърди, че данните за местоположението на тези GPS устройства не са достатъчно точни. Това би могло да доведе до неоснователно обвинение на някои мигранти в нарушаване на ограниченията и до съдебно преследване. Например, според наблюдаващият орган тези гривни не работят в лондонското метро и на места с лош телефонен сигнал.

Министерството на вътрешните работи планира да използва GPS данните за местоположението на лицата вместо доказателства от трети страни, за да вземе решение по техните молби за убежище и имиграция. Но това, което най-много тревожи Privacy International, е, че все още не е ясно как ще се обработва и използва това огромно количество много интимни и чувствителни данни.

"Това е огромна промяна в наблюдението на индивидите в Обединеното кралство... Министерството на вътрешните работи иска също така да обработва данните за анализ на поведението. Има много повече неща от това, което правителството представя в схемата, как точно иска да използва данните", казва Камила Греъм-Ууд.

През последните години Лондон стартира мащабна програма за наблюдение, за да се опита да възпре мигрантите да прекосяват Ламанша. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа