Женева е блокирана заради срещата Байдън-Путин

10228
Женева е блокирана заради срещата Байдън-Путин
Снимка: iStock/Guliver

Швейцария мобилизира усилията си за сигурност за срещата между президента на САЩ Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин, като разположи около 4000 полицаи, войници и служители по сигурността, за да осигурят спокойна среща на върха.

Женева е свикнала да приема държавни глави, които посещават ООН и други международни институции в швейцарския град. Но такива срещи на върха са рядкост

„Това е възможност да покажем на какво сме способни“, каза Ивон Лангел, командир на 1-ва териториална дивизия на швейцарската армия.

Това е и първата такава среща на върха в Женева между държавните глави от Вашингтон и Москва, откакто президентът на САЩ Роналд Рейгън и съветският лидер Михаил Горбачов се срещнаха за първи път в неутрална Швейцария през 1985 г.

След пристигането на Байдън на летището в Женева във вторник, американският президент беше откаран до близкия хотел „Интерконтинентал” с мащабен кортеж от десетки превозни средства.

Срещата Путин-Байдън в цифри: 800 дипломати, 1900 охранители, 3000 журналисти

Делегациите на Русия и САЩ на срещата на върха в Женева ще включват стотици хора - общо около 800 души. Това съобщи вестник „Tagb...

Шефът на полицията в Женева полковник Моника Бонфанти каза, че нейните служители обикновено познават само ескорти с необходимия размер от учебниците по теория. Няколко пресечки около петзвездния „Интерконтинентал“ бяха блокирани с ограда с бодлива тел, забранено е паркирането в целия квартал, а полицията пренасочва движението. За срещата на върха бреговата линия и самото Женевско езеро ще бъдат изцяло затворени, докато въздушното пространство ще бъде затворено. Мястото на срещата на върха, вилата „Ла Гранж” и прилежащият й парк, е оградено с два километра ограда, покрита с бодлива тел.

„Намираме се в зората на исторически момент“, каза Стефан Теймер, заместник-директор на швейцарската национална полиция.

"Задачата на женевската полиция е титанична", каза той пред репортери извън „Ла Гранж” преди срещата на върха, наричайки.

Около 2000 полицейски служители - 95 процента от цялата женевска полицейска работна сила - са мобилизирани, подкрепени от 900 служители от други места в Швейцария.

Полицията в съседна Франция на няколко километра също е нащрек.

Путин и Байдън се уговориха за среща в Женева, ето кога ще се състои

Среща на президентите на Руската федерация и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън ще се състои на 15-16 юни в Женева. Това съобщи СNN, позов...

Около хиляда военнослужещи също са разположени, докато швейцарските военновъздушни сили ще охраняват затвореното небе до 50 километра около града.

Ще има дежурни хеликоптери и бойни самолети. Армията разполагаше батальон на летището, докато системата за отбрана "земя-въздух" е разположена. Войници с камуфлажни униформи и пълно бойно снаряжение са дежурили пред „Ла Гранж”, докато полицейските кучета проверяват превозни средства, паркирани близо до периметъра.

Мобилни военни радарни станции с въртящи се скенери са разположени на брега на езерото, обикновено място, на което се яде сладолед от хора, които се разхождат покрай малките лодки, акостирали по брега.

Министърът на отбраната на Швейцария Виола Амхерд прекара вторник в авиобазата Пайерн , „за да стане свидетел как военновъздушните сили осигуряват въздушната сигурност по време на срещата на върха", заяви говорител на министерството пред Франс прес.

Хората в Женева се насърчават да работят от вкъщи в сряда поради вероятното ниво на смущения - с очакване на задръствания в целия град.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Новото оръжие от САЩ за Украйна не стига за крайна победа: Констатация (ВИДЕО)

Стачка парализира Гърция на 1 май

Искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри: Арестуваха 16-годишен младеж във Франция

Най-голямото учение на НАТО по киберзащита започва в Естония

Нова ракетна атака: Руснаците поразиха Черкаска област на Украйна

Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие": Унищожават милиони бутилки

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа