Жертвите на атаката в Стокхолм станаха четири, задържаха втори човек за нападението

1116
Жертвите на атаката в Стокхолм станаха четири, задържаха втори човек за нападението
Снимка: Getty Images/Guliver

Шведската полиция задържа още един човек по време на разследването на атентата в Стокхолм, съобщи местният вестник "Експресен", цитиран от световните медии. Междувременно жертвите на атаката с камион от вчера следобед станаха четири.

Арестът на втория човек е извършен в северното столично предградие Юлста. На мястото на операцията има 10 полицейски коли. Арестантът е бил окован в белезници и отведен в полицейска кола, отбелязва bTV.

Шведските власти твърдят, че вторият арестуван по "подозрение за терористично престъпление" е шофьорът на камиона, предаде AFP. "Предполагаме, че човекът, който е задържан, е извършителят на нападението", заяви говорителят на полицията в шведската столица Ларс Бустром.

Първият задържан от полицията в разследването на атентата в Стокхолм е обявил, че симпатизира на радикалната групировка "Ислямска държава", уточнява още местният вестник "Афтонбладет”. 39-годишният мъж беше задържан вчера от полицейски патрул в предградието на Стокхолм Мешта. Той е гражданин на Узбекистан. Не е известно откога живее в Швеция.

По-рано се появи видео в YouTube на очевидци от задържането на първия участник в нападението. 

Най-малко 3 са жертвите на атентата в Швеция. Предупреждават за нови атаки (ВИДЕО)

Най-малко трима души са загинали и много други са ранени след терористично нападение в Швеция, при което отвлечен камион се вряза в уни...

Реакцията на международната общност

Международната общност реагира остро на нападението. Президентът на България Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до Негово Величество Карл ХVI Густаф, крал на Швеция, по повод терористичната атака в Стокхолм. „Подобни прояви на тероризъм и насилие са абсолютно недопустими и не могат да бъдат оправдани по никакъв начин“, категоричен е българският президент. „Убеден съм, че ще останете непоколебими в усилията си отговорните за това нечовешко дело да бъдат разкрити бързо и да понесат цялата строгост на закона“, пише още в съболезнователното писмо.

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов изпрати съболезнователен адрес до министър-председателя на Кралство Швеция Стефан Льовен. В писмото Борисов изразява своите съболезнования по повод жестокия атентат в Стокхолм. “Изказвам своите искрени съболезнования към ранените, близките на загиналите и към целия шведски народ. Жестокостта на терора за пореден път разтресе из основи не само Швеция, но Европа и света”, казва лидерът на ГЕРБ.

„Нашите мисли са с хората в Стокхолм, с пострадалите, техните близки, спасителите и полицията. Заставаме заедно в борбата срещу тероризма“, заяви в социалната мрежа Twitter прессекретарят на германския канцлер Ангела Меркел.

Сърцето ми е със Стокхолм този следобед. Мислите ми са с жертвите и с техните семейства и приятели след днешното ужасно нападение“, написа председателят на Европейския съвет Доналд Туск на личната си страница в Twitter.

Арестуваха шофьора на камиона-убиец в Стокхолм (СНИМКИ)

Задържан е шофьорът на камиона, който се вряза в пешеходци в шведската столица Стокхолм. Инцидентът е станал на търговска улица в цент...

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е заявил, че „нападение срещу която и да е страна членка на ЕС е нападение срещу всички нас“ и че Швеция може да разчита на помощта на Съюза. „Стокхолм е един от най-живите и шарени градове и е бил ударен от тези, които искат да наранят начина ни на живот“, добави той.

Външното министерство на Молдова твърдо е осъдило терористичния акт в Стокхолм, при който загинаха четирима души. Министерството е изразило солидарност с шведските власти, дълбоко съжаление за загубите на човешки живот, както и симпатия към скърбящите семейства. От там са посочили твърдото ангажиране на Молдова към борбата срещу всички форми на екстремизъм и са изразили готовност да се засилят международните усилия в борбата срещу него, отбелязва още "Фокус".

„Надяваме се отговорните за нападението да бъдат бързо изправени пред правосъдието“, е коментарът на генералния секретар на ООН Антонио Гутереш. Прес-секретарят на държавния департамент на САЩ Марк Тоунър е осъдил „бруталното и безсмислено нападение“ в Стокхолм. „Атаки като тази целят всяване на страх, но всъщност засилват нашето споделено намерение да се борим срещу тероризма по света“, заяви той.

Прессекретарят на държавния департамент на САЩ Марк Тоунър е осъдил „бруталното и безсмислено нападение“ в Стокхолм, при което загинаха четирима души, и е посочил, че САЩ са готови да предоставят помощ при разследването му, предаде AFP.

„Атаки като тази целят всяване на страх, но всъщност засилват нашето споделено намерение да се борим срещу тероризма по света“, заяви Тоунър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа