Йоурова: Искаме да видим устойчив положителен резултат в борбата с корупцията

7369
Йоурова: Искаме да видим устойчив положителен резултат в борбата с корупцията
Снимка: eu2018bg.bg

"Искаме да видим устойчив положителен резултат в реформата на съдебната система, в борбата с организираната престъпност и корупцията. Ще запазим механизма за проверка и контрол, защото много българи нямат доверие в своята съдебна система", заяви Вера Йоурова. По думите й Европейската комисия изцяло подкрепя мирните демонстрации в България, защото това е основно човешко право.

В понеделник вечерта на специално заседание на Европарламента беше обсъдено върховенството на закона в България. Предстои депутатите да гласуват резолюция, която вече бе приета от комисията ЛИБЕ.

Евродепутати дебатираха дали да се обвърже върховенството на закона с финансирането

Обширна дискусия за обвързването на принципите на правовата държава с европейското финансиране се проведе в Европейския парламент в пон...

Комисията знае за изявленията на Борисов за преразглеждане на Конституцията, каза още Йоурова. Според нея обаче конституционната реформа трябва да бъде предмет на широк дебат, за да се постигне съгласие в обществото.

Според Манфред Вебер България се управлява от правителство, свързано с ЕНП, избрано демократично, както и парламентът. Той заяви, че България е на прав път и че не може да се постига промяна чрез демонстрации, а само чрез свободни и демократични избори - през март.

Председателят на комисията по граждански свободи Хуан Фернандо Лопес Агилар обаче контрира, че има 49 решения на Европейския съд, с които България е осъдена. Има политическа намеса в дейността на прокуратурата, както и на частни фирми, ограничава се свободата на словото. Това не е нападка, а загриженост, каза още той.

"Бях на софийските протести", каза Даниел Фройнд от Групата на Зелените/Европейски свободен алианс. "Имах възможност да говоря с много хора. Чух, че съдебната система е в неподходящи ръце, разбрах, че европейското финансиране се присвоява от корумпирани лица. Какво правим ние като ЕС? Какво виждат българите - пореден доклад. Казаха ми - моля, спрете европейското финансиране, това ще отнеме черния хайвер на лакомите олигарси".

Технически проблеми с микрофоните наложиха кратко прекъсване, което стана повод и за шеги по-късно.

Джамбазки разкритикува Клеър Дейли преди изслушването за България в ЕП

Някакви хора се упражняват, без да имат никаква представа за какво говорят. Така евродепутатът Ангел Джамбазки коментира обсъжданията и...

Веднага след паузата Ангел Джамбазки от ЕКР определи резолюцията като "крайнолява". Политиците не трябва да коментират съдебната власт, защото това противоречи на върховенството на закона, каза той. "Корупцията си има име и то е ДПС", каза още Джамбазки.

След него се изказа крайнолявата ирландка Клеър Дейли, която единствена от участниците произнесе името на Иван Гешев. Според нея в България главният прокурор има безконтролна власт, а корупцията е повсеместна.

Депутатите от ГЕРБ Андрей Ковачев и Андрей Новаков се обявиха в подкрепа на българското правителство. "Ще се оправим, когато спрем да изнасяме проблемите си навън и ги решаваме сами. България над всичко", каза Новаков.

Илхан Кючук за пореден път осведоми евродепутатите, че в България предизборна агитация може да се води само на български език, което според него е проблем. Той нарече издаването на български паспорти "касичката на ВМРО", което предизвика острата реакция на Ангел Джамбазки.

"Днес болката на България е болка на целия Европейски съюз", каза Елена Йончева. По думите ѝ, Борисов е позволил на определени лица и кръгове да се възползват от членството на България в ЕС.

Проекторезолюция на ЕП настоява да продължи наблюдението на съдебната реформа у нас

Комисията по граждански свободи на Европейския парламент (LIBE) одобри с 35 гласа „за“, 30 гласа „против“ и 1 г...

Пред депутатите говори и еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. Според него България трябва да изпълни последните препоръки на Венецианската комисия, свързани с отчетността на главния прокурор.

В началото на октомври Комисията по граждански свободи на Европейския парламент (LIBE) одобри с 35 гласа "за", 30 гласа "против" и 1 глас "въздържал се" проект за резолюция относно "значителното влошаване на спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права, включително независимостта на съдебната власт, разделението на властите, борбата срещу корупцията и свободата на медиите" в България.

Резолюцията за България трябва да бъде гласувана в четвъртък. Според наблюдатели е прецедент да се обсъжда специално България и да се гласува текст за нашата страна.

ВИДЕОЗАПИСИ ОТ СЪБИТИЕТО:

1. Откриване

ОЛАФ: Евродепутати превеждали средства към родните си партийни централи

Службата за борба с измамите с бюджетните средства на ЕС - ОЛАФ съобщи, че е разкрила престъпни схеми, при която евродепутати и техни с...

2. Дебат (I част)

3. Дебат (II част)

4. Заключителни изявления

Още: "Протестите: Ден 89 - Европа е събудена окончателно"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа