Как един украински град се превръща в руски. Съдбата на Мариупол

14080
Как един украински град се превръща в руски. Съдбата на Мариупол
Снимка: Мариуполь сейчас / Telegram

Преди година украинският град Мариупол беше окупиран официално от Русия. Около 90% от сградите там бяха повредени или разрушени от руския обстрел по време на изтощителната двумесечна обсада. Хиляди цивилни граждани бяха убити, а около 350 000 души напуснаха града, в който преди войната живееха 430 000 души, по данни на ООН.

Днес вече тече активна работа по русификацията на града, пише британската обществена медия Би Би Си. Вече се работи по застрояване, смяна на пътните знаци на украински език с руски такива, въвеждане на руска учебна програма в училищата и подтикване на останалите жители да придобият руски паспорти. Екип на британската медия разказва и за руски граждани, които си търсят имоти за покупка в украинския град.

Мариупол: Хроники от Ада (ВИДЕО, 18+)

"Къща с гледка към морето"

Разследване на Би Би Си показва, че десетки руснаци си търсят имоти в Мариупол през групи в руската социална мрежа "ВКонтакте". Владимир от Мурманск например разказва на британската медия, че вече е продал жилището си в своя роден град и си е намерил къща с гледка към морето в Мариупол. Според руснака градът ще стане чудесно място за живеене и бърза да закупи имот там, докато цените са ниски.

Независимото руско издание "Бумага" също разказва за руснаци, които искат да се изместят на крайбрежието в окупирания украински град. Олеся от Омск например казва пред руската медия, че вярва в развитието на града. "Нямам опасения, че може да пострадаме от военните действия. Най-страшното, което можеше да се случи там, вече се случи", казва рускинята.

ОЩЕ: Руснаците на лов за евтини апартаменти в Мариупол

Руска информационна операция

Това, което и двамата потенциални нови жители на Мариупол смятат, е продиктувано до голяма степен от мащабна медийна кампания в контролираните от държавата руски телевизионни канали, пише Би Би Си. По държавната телевизия непрекъснато се излъчват бляскави репортажи, в които се представя, че възстановяването на Мариупол върви с "рекордни" темпове и животът се нормализира.

"На мястото на руините сега има нови жилищни блокове, детски градини, училища - всичко е възстановено с най-модерни технологии", се казва в репортаж на държавната телевизия "Россия 1".

Разследването на Би Би Си, в което са прегледани множество сателитни снимки, показва, че действително в града са се появили нови многоетажни жилищни сгради. Според изображенията обаче разрушенията в града все още са навсякъде в Мариупол. Цял един квартал например е бил разрушен, защото сградите са били твърде повредени от руските бомбардировки.

Още: Германската ракета "Таурус": Новият проблем, летящ към руснаците (ВИДЕО)

Ниски лихви на ипотечни кредити, високи заплати

Пред руската медия "Настоящее время" съветникът на украинския кмет на Мариупол Петро Андрющенко разказва какво според него кара руснаците да искат да се изместят в окупирания Мариупол.

По думите на местния управник ситуацията е всъщност много банална и прагматична. През февруари руският президент Владимир Путин стартира програма за ипотечни кредити специално за недвижими имоти в Мариупол. Срещу извънредно ниски лихвени проценти за 20 години руснаците си купуват жилища в строеж и дори на зелено - в предстоящ строеж. Приблизително от декември миналата година в руските региони, като се започне от средната част на Русия и се стигне чак до Владивосток, се рекламират за тези ипотеки, обяснява Андрющенко.

Освен това в Русия се говори, че в Мариупол се взимат значително по-високи заплати, отколкото в Русия, обяснява Андрющенко пред "Настоящее время". По думите му става въпрос за дори по-високи възнаграждения от тези в столицата Москва. Това също привлича някои руснаци.

Още: Бивш премиер на Украйна праща дронове на фронта (ВИДЕО)

Местните украинци живеят в неизвестност

Докато по руските държавни телевизии редовно показват щастливи семейства, които се нанасят в новите си жилища в Мариупол, действителността за украинците, останали в окупирания град, е съвсем различна.

Въпреки че на хората, чиито къщи са били разрушени, е обещано да получат апартаменти в новопостроените жилищни сгради, местни хора разказват пред Би Би Си, че това въобще не е толкова лесно. Процесът е бавен, съществуват редица ограничения и повечето нови сгради стоят празни. Пред британската обществена медия мъж на име Александър разказва, че жилища се дават най-вече на онези хора, които са с открито проруски възгледи.

Често срещана причина за отказ, за която жителите на Мариупол съобщават в интернет, е, ако някой притежава каквато и да е друга собственост, различна от съборения му апартамент, дори парцел земя, дял от апартамент или ваканционна вила другаде в страната.

Още: Новият Starlink: Шведска компания праща десетки терминали на Украйна

Източник: Дойче веле

Още: Руснаците на лов за евтини апартаменти в Мариупол

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа