Какво се разбраха САЩ и Русия за Сирия

9465
Какво се разбраха САЩ и Русия за Сирия
Снимка: Gettyimages

Военни представители на Русия и САЩ проведоха преговори късно снощи относно Сирия. Това се случва за първи път от момента, в който стана известно за началото на руските въздушни удари по територията на страната, съобщи newsru.com.

Разговорът, който се е провел чрез видеоконферентна връзка, е продължил около два часа.

Бойко Ноев: Нито ЕС, нито НАТО ще ни помогнат при случващото се в Сирия

Първото голямо съкращение на бюджета на армията беше по времето на първия кабинет на Бойко Борисов. Затова е крайно време правителствот...

Представителите на двете страни са обсъдили как да не си пречат един на друг при нанасянето на ударите по терористите в Сирия, каза официалният представител на Белия дом Джошуа Ърнест. По думите му са се обсъждали въпроси, свързани с взаимната безопасност при обстрелите.

„Това бяха първите преговори. И аз мисля, че ще има цяла серия такива контакти“, отбеляза още Ърнест, цитиран от Reuters.

Той добави още, че американските власти са били готови да приветстват приноса на Русия при реализирането на американската стратегия в борбата срещу „Ислямска държава“. Но Ърнест нарече въздушните удари на Русия по Сирия „неизбирателни“ и изрази мнение, че военната операция може да „въвлече дълбоко“ Русия в конфликта.

Припомняме, че вчера от Кремъл съобщиха, че мишени на руските въздушни удари в Сирия са добре известни терористични организации.

Сирийски активисти: Русия удря там, където ИД не е на власт

Точно там, където Русия удари в Хомс, се намира умерената сирийска опозиция. Това не бяха удари срещу „Ислямска държава”, з...

По-рано през деня руският външен министър Сергей Лавров отхвърли като "необосновани", твърденията на Запада, че първите руски въздушни удари на сирийска територия не са били насочени срещу групировката "Ислямска държава" (ИД), информира bTV. "Тези организации (бел. ред. - които са в списъка с цели) са добре познати и целите са избрани в сътрудничество със сирийските въоръжени сили", каза обаче по-късно през деня говорителят на президента Дмитрий Песков. Попитан дали Путин е доволен от това как върви руската въздушна кампания, Песков отвърна, че още е рано да се говори за това. "Асошиейтед прес" тълкува думите на Песков като уточнение, че Москва нанася удари не само срещу "Ислямска държава", но и други групировки.

Междувременно германският канцлер Ангела Меркел заяви, краят на кризата в Сирия може да дойде само с помощта на Русия.

 

От своя стана генералният сектетар на НАТО Йенс Столтенберг каза в свое интервю: "У мен предизвикват безпокойство получените от нас доклади, от които следва, че руските удари не са били насочени срещу Ислямска държава и особено фактът, че от страна на Русия не се виждат истински усилия по координирането на действията в съответствие с боевете, които сега води, оглавяваната от САЩ, коалиция. В ООН всички ясно разбраха, че Русия обеща да координира стъпките си. Затова тя трябва да направи поне това. Призовавам Русия да има конструктивна роля в борбата с ИД, да сътрудничи и да започне работа за политическото решаване на конфликта. Подкрепата за Асад няма да даде нищо. Тя не може да се нарече конструктивен подход за търсенето на преговорно политическо решение."

Бан Ки Мун: Липсата на политически диалог в Сирия увеличава заплахата от тероризъм

Растящата заплаха от тероризъм и екстремизъм в Сирия е следствие на отсъствието на политически диалог между Дамаск и въоръжената опозиц...

Снимка: архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа