Какво ще стане с "Вагнер" след Пригожин? Оценки от САЩ и Великобритания

5043
Какво ще стане с "Вагнер" след Пригожин? Оценки от САЩ и Великобритания
Снимка: Колаж/Actualno.com

Съобщението на руските власти за смъртта на Евгений Пригожин и други високопоставени членове на ЧВК "Вагнер" почти сигурно ще има дестабилизиращ ефект върху наемническата компания. Това твърди разузнавателният отдел на Министерството на отбраната на Великобритания в доклада си от 25 август.

Трудно ще се намери наследник на Пригожин

"Неговите лични качества - хиперактивност, изключителна дързост, стремеж към резултати и изключителна бруталност - пронизаха "Вагнер" и едва ли ще бъдат постигнати от някой негов наследник", гласи докладът.

Отбелязва се, че в списъка на пътниците, които вероятно са загинали при самолетната катастрофа в Тверска област, са включени и други високопоставени фигури от ЧВК, включително съоснователят и полеви командир Дмитрий Уткин и началникът на логистиката Валерий Чекалов.

Още: Кой е основателят на "Вагнер" Дмитрий Уткин, за когото се твърди, че също е загинал?

В доклада на разузнаването обаче се подчертава, че няма категорични доказателства, че Пригожин наистина е мъртъв, въпреки че това е "много вероятно".

На 23 август частен самолет Embraer Legacy, на борда на който вероятно е бил и той (според Русия това е неоспорим факт), се разби край село Куженкино в Тверска област, докато летеше от Москва за Санкт Петербург. Всички 10 души на борда загинаха при катастрофата.

Още: В самолета може да са летели трупове: Възможната инсценировка за убийството на Пригожин

Снимка: Getty Images

Кремъл лесно ще подчини "Вагнер"

Институтът за изучаване на войната (ISW) заяви, че предполагаемата смърт на ръководството на ЧВК вероятно ще попречи на наемническата компания да се противопостави на усилията на Кремъл и руското министерство на отбраната да "отслабят, подчинят и унищожат организацията".

С акт на "почти сигурно убийство" руското правителство е премахнало "всички останали средства, които "Вагнер" е имал, за да действа независимо от руското министерство на отбраната", коментират американските експерти от ISW. Пригожин често влизаше в конфликти с руския министър на отбраната Сергей Шойгу и с военното ръководство.

Причината за катастрофата остава неясна. Според неназовани американски служители, цитирани от Wall Street Journal на 24 август, вероятната причина е бомба на борда или "някаква друга форма на саботаж".

Още: Подходящо за Готвача: Бомбата за Пригожин е била в кутия с вино, според бивш агент на МИ6

Пентагона: ЧВК вече не е фактор в Украйна

Бойната ефективност на "Вагнер" вече не е фактор във войната на Русия срещу Украйна, заяви говорителят на Пентагона генерал Пат Райдър по време на брифинг на 24 август.

Той каза, че след краткотрайния бунт на "Вагнер" срещу Кремъл през юни ЧВК вече не участва във войната, но според началника на украинското военно разузнаване Кирило Буданов някои сили на "Вагнер" са останали в Южна Украйна и в източната част на Луганска област.

Американският служител отбеляза, че наемниците на Пригожин са били "най-ефективната бойна сила" на фронта в Украйна. Бойците на "Вагнер" изиграха решаваща роля в продължителната обсада на Бахмут в Донецка област, която завърши с превземането на града от Русия в края на май.

Още: Нови данни: Вторият самолет при фаталния полет на Пригожин е летял празен

По отношение на обявената смърт на Пригожин - Райдър подчерта, че въпреки медийния фокус върху кончината му "Вагнер" остава истинската заплаха, тъй като е "международна престъпна организация и е извършвала ужасяващи действия както на бойното поле, така и на други места".

Райдър заяви, че бъдещата роля на "Вагнер" в африканските държави остава неясна, като добави, че групата е участвала във военни или криминални операции на места като Буркина Фасо и Мали. "Не мисля, че някой ще намали потенциала за опасност, когато става въпрос за тази група или за остатъците от нея", добави той.

Що се отнася до Беларус, някои бойци на "Вагнер" са започнали да напускат страната поради ниското заплащане. Тяхното напускане е било допълнително ускорено от новината за смъртта на Пригожин.

Още: Зеленски: 20 хил. вагнеровци без контрол – никой не знае за кого ще са по-страшни (ВИДЕО и СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Петкратен ръст в търговията между талибаните и Русия

Молдова обяви кога ще е референдумът за членство в ЕС

Руснаците се нахвърлиха на цивилните във Вовчанск, нови руски бомби паднаха на руска територия

Дания с военна помощ за Украйна: Стотици милиони за ПВО и за F-16

След победата в Евровизия: Търсенията за пътуване до Швейцария скачат 6-кратно

Настъпление стъпка по стъпка: Руски обстрел рани военния началник на Вовчанск

6-годишно дете почина при падане от блок в Лондон

Путин даде гражданство на молдовски олигарх, създал проруска партия

Нова Каледония въстана срещу Франция: Париж прати военни и обяви извънредно положение (ВИДЕО)

Зеленски с остро изявление: Посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа