Какво успя да обещае Рогозин за четири години начело на Роскосмос

2994
Какво успя да обещае Рогозин за четири години начело на Роскосмос
Снимка: стопкадър / ГРОШІ / YouTube

В петък, 15 юли, Владимир Путин уволни Дмитрий Рогозин от поста ръководител на държавната корпорация Роскосмос. Все още не е намерена нова длъжност за агресивния чиновник, но обещаха да не го оставят без работа. Рогозин беше назначен за ръководител на корпорацията с президентски указ през пролетта на 2018 г. Оттогава той успя да обещае на руснаците много неща и да изрази надежда за още повече. Изданието "Агентство" (част от изданието „Проект“) припомня най-гръмките му изявления. (ВИЖТЕ съвместното разследване на изданието "Проект" и Фондацията за борба с корупцията на Сергей Навални: Как Путин окраде "Газпром" и чрез него създаде своята олигархия)

  • Отказ от остарялата ракета "Протон". През лятото на 2018 г. Рогозин обяви, че си е поставил задачата да прекрати производството на ракети-носители „Протон“, разработени през 60-те години на миналия век. Това трябваше да стане след изпълнението на съществуващите договори. Планираше се това да се случи още през 2021 г. През пролетта на 2022 г. обаче беше съобщено за планове за сглобяване на последните ракети през 2023 г. А първата ракета „Ангара A-5“ (тя трябва да замени „Протон“) все още се произвежда.
  • Ежемесечни изстрелвания от космодрума „Восточни“. През лятото на 2018 г. Рогозин също разказваше, че изграденият "велик" и "модерен" космодрум трябва да се използва, затова изстрелванията от него трябва да бъдат ежемесечни. През 2021 г. от „Восточни“ са направени само пет изстрелвания на ракети. Същият брой е планиран и за 2022 г.
  • Проектът "Държавно око". Проектът трябваше да предостави на ръководството на страната възможност да види ситуацията в регионите, използвайки сателитни изображения с висока разделителна способност. През 2019 г. Рогозин нарече системата „зрение, пронизващо цялата инфраструктура на държавата“. Какво се е случило с амбициозните планове, е неизвестно – нищо не се чува за проекта от 2019 г.
  • Нова ракета с връщащи се степени. През май 2019 г. Рогозин обеща, че работата по такава ракета – аналог на ракетата на SpaceX на Илон Мъск – ​​ще започне "възможно най-скоро". А през април тази година Рогозин заяви, че такава ракета ще се появи „не по-рано“, откакто „почувстваме, че е време да завършим експлоатацията на Союз-2“.
  • В Космоса за постижения. През април 2019 г. (но не в Деня на шегата) Рогозин обяви планове за награждаване с космически полети за изключителни постижения. Според него за пътуване в Космоса могат да претендират например заслужили учители или учени. Този план така и не е получил никакво развитие.
  • Безпилотен трамвай за регионите. Ръководителят на Роскосмос преди три години обяви създаването на първия безпилотен медицински трамвай за руските региони. Нито регионите, нито столицата Москва досега са видели трамвая. За последен път той се споменава през пролетта на 2022 г. Беше заявено, че сглобяването на трамвая ще започне към края на годината.
  • "Луна-25". През есента на 2020 г. Рогозин говореше че през 2021 г. автоматичната станция „Луна-25“ ще бъде изпратена на Луната от космодрума „Восточни“. През 2022 г. стартирането ѝ все още се подготвяше, докато преди дни изпълнителният директор на Роскосмос Александър Блошенко не заяви, че пилотираните полети до Луната се отлагат, за да се съсредоточи държавната корпорация върху „по-насъщни“ задачи.
  • Освобождаването на Сафронов. През 2020 г. Рогозин каза, че се надява на освобождаването на своя съветник Иван Сафронов. Година и половина по-късно бившият журналист все още е в следствен изолатор.
  • Робот в Космоса, руснаци на Луната и изпращане на човек на Марс. Рогозин смяташе тези цели за постижими съответно до 2023, 2028 и 2030 г. Не е известно дали Роскосмос ще успее да реализира подобни амбициозни планове без своя скандален ръководител.

Впрочем работата на Рогозин начело на Роскосмос добре му се отплащаше. Според официалните декларации доходите на топ мениджъра през 2019 г. надхвърлят 44 милиона, през 2020 г. те са над 83 милиона, а през 2021 г. – над 41 милиона.

ОЩЕ: Рогозин заплаши и България с ядрено оръжие

Фондацията за борба с корупцията на Сергей Навални и "Трансперънси интернешънъл" показаха появата на луксозната вила на Рогозин и апартамент на улица Староволинская в Москва за половин милиард.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа