„Катастрофа, загубено доверие!“: Германски медии за спиране на AstraZeneca

1950
„Катастрофа, загубено доверие!“: Германски медии за спиране на AstraZeneca
Снимка: Getty Images/Guliver

Германски експерти остро критикуват решението на германското министерство на здравеопазването да спре поставянето на британско-шведската ваксина AstraZeneca. „Катастрофа!“, „Доверието загубено!“ Това са само част от репликите на редица основни експерти, цитирани от руското издание EADaily.

Един от първите, които разкритикува отхвърлянето на британско-шведската ваксина, беше медицинският експерт, член на партията SPD Карл Лаутербах, който заяви пред Bild, че спирането на имунизацията на AstraZeneca е „очевидна грешка".

„Степента на усложнения след ваксинация е по-малка от един човек на 100 000. Това е сравнима с честотата на тромботични усложнения с BioNTech, както и сред не ваксинираните хора. Спирането на AstraZeneca вреди на Германия в третата вълна, защото просто няма достатъчно ваксини за първоначална имунизация, което наистина трябва да направим сега“ - казал Лаутербах.

Германската фондация за защита на пациентите се присъедини към тълпата критици: „По този начин губите доверие" – казал Ойген Бръш, президент на фондацията, пред Франс прес.

Шефът на СДПГ в Северен Рейн-Вестфалия Томас Кучата в изявление до Spiegel нарече решението за временно спиране на ваксинациите с ваксината AstraZeneca „катастрофа".

„Спирането на ваксинациите е фатално в борбата срещу пандемия! Това забавя бързата ваксинация и по този начин в крайна сметка води до по-висока смъртност. С нарастващия брой инфекции ваксинацията се превръща в състезание с времето, срещу смъртта. Сега онези, които нямат възражения, ще започнат да се чудят дали лекарството се освобождава по-късно от властите. Доверието е загубено“ - казал Кучата.

The Daily Welt, позовавайки се на научните препоръки от института Paul Ehrlich, добавя:

„Федералното правителство, следвайки други страни, постепенно премахва ваксината AstraZeneca след появата на опасни странични ефекти. Решението е с далечни последици, които е трудно да се предвидят, ще струват много животи и здраве. Ако не се ваксинира AstraZeneca, това ще означава, че хората няма да бъдат ваксинирани в близко бъдеще..

Ваксината на AstraZeneca - как така няма данни за опасност във Великобритания, а в цяла Европа я спират?

Германия, Франция, Италия, Испания и други европейски държави прекратиха употребата на ваксината на AstraZeneca (оксфордската ваксина),...

Изданието RP Online сгъстява боите още повече:

„Катастрофа! След като експертите разсеят ранните опасения относно AstraZeneca, възникват нови опасения. Сега тромбозата предизвиква объркване. Разбира се, това е правилно и е важно експертите да разследват задълбочено този случай. Преди всичко кампанията за ваксинация изисква доверие...”

Германският министър на здравеопазването Йенс Шпан се опита да успокои обществеността, подчертавайки, че решението за временно спиране на въвеждането на британско-шведската ваксина е „предпазно" и „техническо", а не политическо.

Изданието EADaily припомня, че 1,6 милиона души в Германия са получили ваксината AstraZeneca. От тях седем души са страдали от внезапна тромбоемболия - остро запушване на кръвоносен съд от тромб, който се е откъснал от мястото на образуването.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа