Кипър обяви за продажба националния си авиопревозвач

11197
Кипър обяви за продажба националния си авиопревозвач
Снимка: Getty Images / Guliver

Правителството на Кипър официално обяви националния авиопревозвач "Кипърски авиолинии" (Cyprus Airways) за продажба. Според публикуваните покани срокът за заявяване на интерес от инвеститорите е 23 юли. На потенциалните купувачи се предлагат акции или активи от дружеството.

В момента правителството на Кипър е основен акционер в компанията. Държавният дял в нея възлиза на 93,67% от акционерния й капитал. Останалите 6,33% от акциите са притежание на частни инвеститори, информира БНР.

Банките в Кипър трябва да бъдат подпомогнати с нови капитали

Банките в Кипър трябва да бъдат подпомогнати с нови капитали, за да се избегнат явления от миналото, разклатили икономиката на острова....

Решението на правителството да предложи за продажба своите акции беше приветствано от Съвета на директорите на авиокомпанията като решаваща възможност за оцеляване на дружеството, което е в тежко финансово състояние. До края на септември се очаква на правителството да бъде представено конкретно инвеститорско предложение. Едно от задължителните условия пред бъдещите собственици е авиокомпанията да продължи да лети от Кипър. Според Съвета на директорите компанията разполага с ликвидност за още една година, което дава на правителството необходимото време да намери подходящ инвеститор.

Кипърският национален авиопревозвач е в сериозна финансова криза, с огромни загуби и в последните години се правят опити за неговото преструктуриране и продажба на стратегически инвеститори. Дружеството е обект на проверка от Европейската комисия по отношение на законността на държавната финансова помощ за него в размер на 102 млн. евро в периода 2012-2013 година.

Състоянието и бъдещето на кипърския национален авиопревозвач бяха обсъдени днес и на среща на Съвета на директорите му с представителите на тройката международни кредитори, които са в Никозия за петата оценъчна мисия по възстановителната програма на Кипър.

 

Кипърските турци очакват споразумение до края на годината

Лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу заяви, че до края на годината е възможно да бъде постигнато споразумение за кипърския въпро...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа