Кметицата на Букурещ отмени свое решение под натиска на протестиращата опозиция

1699
Кметицата на Букурещ отмени свое решение под натиска на протестиращата опозиция
Снимка: Румен Скрински

Под натиска на дясно-центристката опозиция кметицата на румънската столица Габриела Фиря бе принудена да отмени решението си за организирането на коледен базар на площад „Виктория“, където обикновено се провеждат антиправителствените демонстрации.

Припомняме, че последните два месеца на площада се състояха масови протести срещу законодателните опити на управляващите да облекчат съдбата на осъдени или заподозрени в корупция лица.

Пътници са блокирани в международния влак от Будапеща за Букурещ

Пътуващи в международния влак от Будапеща за Букурещ стоят вече пет часа блокирани на гара в Унгария, без да имат каквато и да е информ...

Както съобщи агенция Аджерпрес, няколко десетки демонстранти влязоха в сблъсъци с полицията на пощада, където столичните власти подготвяха откриването на коледния базар. Манифестантите се опитаха да сринат загражденията, но бяха спрени от служители на жандармерията. Според техен представител на площада е имало само 20-30 протестиращи с флагове и високоговорители.

Опозицията вече обвини кметицата, която е от управляващата Социал-демократическа партия, че с решението си за базара се стреми да блокира протестите на площада, където се намира Министерския съвет. Самият премиер Михай Тудосе, който е съпартиец на Габриела Фиря, също не одобри решението й – той каза, че избраното място за базара „не е най-добрата идея“.

В резултата Фиря обяви, че след инцидента ще премести базара на друго място, но предупреди, че кметството ще заведе иск срещу лицата, повредили общинско имущество и нарушили провеждането на законно мероприятие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com