Кметът на Букурещ е арестуван за корупция

2375
Кметът на Букурещ е арестуван за корупция
Снимка: Thinkstock

По искане на прокуратурата тази нощ бе арестуван кметът на румънската столица Букурещ Сорин Опреску. Според разследващите органи той е заподозрян за вземане на подкупи от 25 000 еврo, пише БГНЕС.

От Специализираната прокуратура за борба срещу корупцията твърдят, че в периода 2013 - 2015 г. Опреску е взимал подкуп от фирми, които сключвали договори с общината на Букурещ.

Фонд от Южна Африка купи мол в Букурещ за 86 млн. евро

Южноафриканският инвестиционен фонд NEPI купи румънския търговски център Iris Titan от германската група Aberdeen Asset Management за 8...

Всички фирми били длъжни да плащат на чиновници от Столичната община до 70% от печалбите си. 10 % от подкупа отивали директно при Опреску. Днес се очаква решението на съда за задържането на кмета на румънската столица. Опреску е кмет на Букурещ от 2008 г.

Опреску е член на Социалдемократическа партия на премиера Виктор Понта, който също е разследван за корупция. Румънски прокурори неотдавна запорираха жилището на Понта, който е заподозрян в пране на пари и укриване на данъци. Следователите смятат, че щетите от незаконните действия на премиера възлизат на 51 300 румънски леи (около 12 000 долара).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com