Кога ще има граничен контрол в Шенген? Решено на комисия в Европарламента

2448
Кога ще има граничен контрол в Шенген? Решено на комисия в Европарламента
Снимка: iStock

Членовете на Комисията по граждански свободи в Европарламента подкрепиха предложения, според които граничният контрол в Шенгенското пространство за свободно движение може да бъде възстановен само при абсолютна необходимост.

В сряда евродепутатите приеха проектодоклад относно реформата на Кодекса на шенгенските граници с 39 гласа "за", 13 "против" и 12 "въздържал се". Те разрешиха започването на преговори с Европейския съвет с 49 гласа "за", 14 "против" и 0 "въздържал се".

В отговор на все по-нарастващия постоянен граничен контрол в рамките на Шенген предложението има за цел да изясни правилата, да укрепи свободното движение в ЕС и да въведе целенасочени решения за реални заплахи, заявяват евродепутатите.

Припомняме, че Австрия все още не пуска България в Шенген заради мигрантите, докато възраженията на Нидерландия са свързани с върховенството на закона.

Още: България и Румъния в Шенген: Още две страни ни подкрепиха с обща декларация

Каква е целта?

Членовете на ЕП искат да осигурят съгласувана реакция на ЕС в случаи на мащабни обществени трансгранични здравни спешни случаи, като позволят временни ограничения за влизане в Шенгенското пространство, но освободят от тях гражданите на ЕС, дългосрочно пребиваващите и търсещите убежище.

Като алтернатива на граничния контрол новите правила ще насърчават полицейското сътрудничество в граничните райони. Когато граждани на трети страни с незаконен статут бъдат задържани по време на съвместни патрули и има доказателства, че са пристигнали директно от друга държава от ЕС, тези хора могат да бъдат прехвърлени в тази държава, ако тя участва в съвместните патрули. Членовете на ЕП искат да изключат няколко категории, включително непридружени непълнолетни лица, от това връщане.

Още: Радев иска от Денков конкретно действие за Шенген

Граничен контрол - кога и защо?

В текста евродепутатите предлагат ясни критерии за налагане на граничен контрол в отговор на сериозни заплахи, които застрашават функционирането на Шенгенското пространство. Необходимо е да има основателна причина, например "идентифицирана и непосредствена" заплаха от тероризъм, като сроковете за граничен контрол в отговор на предвидими заплахи ще бъдат по-строги - до максимум 18 месеца. Ако заплахата се запази, с решение на Европейския съвет може да се разреши по-голям граничен контрол.

Снимка: iStock

Предложенията ще позволят също така повторно въвеждане на граничен контрол в няколко държави, когато Европейската комисия получи уведомления за особено сериозна заплаха, засягаща повечето държави едновременно, за период до две години.

В същото време депутатите предлагат да се премахнат някои свързани с миграцията понятия от предложението. Те твърдят, че разпоредбите относно инструментализирането на мигрантите (когато трети държави улесняват или насърчават мигрантите да преминат на територията на ЕС с цел дестабилизиране на държавите) следва да бъдат обхванати от отделно, специално предложение, което законодателите на ЕС също обсъждат в момента.

Още: Крум Зарков каза два начина за използване на падането на мониторинга

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

По случай Деня на труда: Шолц обеща да не вдига пенсионната възраст

Въпреки руската офанзива: Украйна си върна позиции. Руснаците затягат примката около Часов Яр (ВИДЕО)

Руската заплаха за Харков: Новини. Русия мести военни самолети заради оръжието от САЩ

Украинска атака с дронове: Пламна рафинерия на "Роснефт" в Рязан (ВИДЕО)

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа