Кой ще е новият Рюте? Три партии се борят на вота в Нидерланидия

1062
Кой ще е новият Рюте? Три партии се борят на вота в Нидерланидия
Снимка: iStock

На 22 ноември в Нидерландия гласуват на парламентарни избори, в които според проучванията на общественото мнение поне три партии могат да се надяват на първото място, без да се очертае ясен лидер, съобщи „TVP World”.

Само едно нещо е сигурно: Нидерландия ще има първия си нов министър-председател от повече от десетилетие, след като Марк Рюте подаде оставка през юли, когато четвъртото му коалиционно правителство се разпадна и сложи край на 13-годишния си мандат. Ограничаването на имиграцията - въпросът, който предизвика разпадането на последния кабинет на Рюте през юли - беше ключов въпрос в допитването.

Залогът е и дали избирателите в една от най-проспериращите европейски държави са готови да продължат да финансират политиките за климата, като например скъпото изграждане на офшорни вятърни паркове на фона на шока от поскъпването на живота, който се наблюдава на целия континент.

Още: Бежанка от Турция може да стане първата жена премиер на Нидерландия

Без партия с повече от 20% от гласовете

Нито една партия не е на път да вземе повече от 20% от гласовете, а късните проучвания показват, че лидерът на лейбъристите Франс Тимерманс и антиислямският политик Герт Вилдерс са възможни победители, което означава, че са възможни много сценарии.

Наследникът на Рюте начело на консервативната Народна партия за свобода и демокрация (VVD), министърът на правосъдието Дилан Йешилгьоз-Зегериус, турска имигрантка, твърд противник на имиграцията, се надява да стане първата жена министър-председател на страната.

Тя обаче ще срещен сериозна конкуренция в лицето на Вилдерс и Тимерманс.

Още: С бутилка и с чадър по главата: Атаки срещу нидерландски политик-путинист (ВИДЕО)

Вилдерс срещу Тимерманс срещу Йешилгьоз

Първото място на Вилдерс може да доведе Нидерландия до твърда дясна коалиция със силна антиимиграционна линия. Антиислямският политик се опитва да смекчи имиджа си с надеждата, че ще може да влезе в правителството.

Ако Тимерманс се представи по-добре, това може да насочи следващото правителство към центъра и повече разходи за политиките в областта на климата.

Депутатът Питер Омцигт, центрист, който основа собствена партия след раздялата с християндемократите, изостава леко от тримата в последните проучвания, но също може да изиграе ключова роля.

Още: Нидерландия поиска допълнителна мисия в България заради Шенген

Във всеки случай предстоят продължителни коалиционни преговори, което е съвсем в съответствие с традицията в Нидерландия.

Имиграция, изменение на климата

Партията, която спечели най-много места, традиционно поема водещата роля в преговорите и назначава министър-председателя, но дори и това не е гарантирано в нидерландската система.

Нидерландия, която е сред основателите на ЕС, и Рюте, който е ключов участник в срещите на върха на блока, също ще следят внимателно резултата, тъй като десните партии предложиха да се търсят изключения от правилата на блока в областта на селското стопанство и имиграцията.

Една крайнодясна коалиция би потърсила нови стратегии за ограничаване на имиграцията и би смекчила плановете за ограничаване на отглеждането на животни и използването на торове, на които фермерите силно се противопоставят.

Една по-центристка коалиция вероятно ще продължи да изгражда възобновяеми енергийни източници, по-специално вятърни паркове в Северно море, ще следва плановете си за намаляване на добитъка и ще увеличи социалните разходи, включително ще повиши минималната работна заплата.

Ще се промени ли нещо за България

Рюте ще остане в ролята на служебен министър до назначаването на новото правителство, вероятно през първата половина на 2024 г.

БГНЕС припомня, че Нидерландия е една от двете страни, които спират България по пътя и́ към Шенгенското пространство, така че идеологическият профил на следващото нидерландско правителство може да има ключово значение за амбициите на страната ни.

Още: Евродепутат: При дясна коалиция в Нидерландия, ветото за България остава

Според нидерландски евродепутати, който и да спечели изборите, ветото за България ще остане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com