Колко трябва на Украйна, за да победи Путин: Сметки има, действията са кът (ВИДЕО)

10587
Колко трябва на Украйна, за да победи Путин: Сметки има, действията са кът (ВИДЕО)
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Украйна все още може да победи военно Русия, ако съюзниците на Киев помогнат. Достатъчно е всеки член на групата "Рамщайн" (държавите, които в рамките на НАТО помагат с военна помощ на Украйна, те са над 50) да отдели 0,25% от своя БВП (включително всички 31 държави-членки на НАТО) и това ще значи най-малко 120 млрд. евро годишно за Украйна, което ще ѝ бъде достатъчно да обърне войната в своя полза. Това заяви естонският премиер Кая Калас на Световния икономически форум в Давос, цитирана от Bloomberg.

В този дух, френският министър на отбраната Себастиен Лекорну също говори за важността на военната помощ за Украйна и че Франция ще произведе 78 самоходни гаубици "Цезар" (Caesar) за нападнатата от издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин страна, както и че ще предоставя по 50 "умни" бомби AASM Hammer месечно.

Военната помощ от САЩ – кога?

Най-важната военна подкрепа за Украйна – тази от САЩ, обаче в момента остава спряна. Снощи лидерът на републиканците в Камарата на представителите Майк Джонсън се закани, че това ще бъде така, докато американският президент Джо Байдън не предложи удовлетворяващо за републиканците решение относно миграционната политика на САЩ по отношение на границата с Мексико: Най-ценният руски самолет на скрап: Много по-голяма опасност за руско страдание в Крим

Какъв е проблемът в момента? Лидерът на републиканците в Сената (там те са малцинство, 49 сенатори) Мич Макконъл го изясни – Републиканската партия не иска Байдън да може еднолично да освобождава условно задържани мигранти, преминали границата. Макконъл обаче добави, че републиканците не бива да изпускат исторически шанс и изрази увереност, че в Сената ще се разгледа споразумение за решаване на въпроса с границата и Украйна през следващата седмица, пише The Hill. Лидерът на републиканците в Сената уточни какво има предвид под исторически шанс за споразумение – дори и при победа на републиканския кандидат на изборите за президент на САЩ през ноември 2024 година, демократите ще могат да блокират всеки пакет за граничната сигурност, защото в Сената трябват 60 гласа за приемането му, а демократите ще имат 51 от 100. А лидерът на демократите в Сената Чък Шумър увери, че никога не са били толкова близо до споразумение с републиканците по въпроса, колкото сега.

Парите в обсъждания пакет – над 60 млрд. долара за Украйна, 14 млрд. долара помощ за Израел и 14 млрд. долара за реформа в граничната сигурност.

Колко време ще издържи Украйна без военна помощ от САЩ?

Също в Давос, украинският външен министър Дмитро Кулеба, че липсата на военна помощ от САЩ няма да се усети на фронта от Украйна до края на януари. "Краят на януари е. Нашите американски партньори ни казват това", са думите на Кулеба.

"От финансова гледна точка, разбира се, това е много важно, защото ще ни позволи да продължим да укрепваме нашата армия. Също така ще помогне за нашата макрофинансова стабилност. Но тази помощ е много важна и политически, защото ще ни даде много ясно послание, че Съединените щати ще останат с нас", каза Кулеба, цитиран от УНИАН.

Същевременно, зам.-ръководителят на Главното разузнавателно управление на Украйна (ГУР) генерал-майор Вадим Скибицки обяви, че Русия няма достатъчно резерви, за да реализира широкомащабни офанзивни операции в Украйна – с други думи големи офанзивни операции едновременно в няколко направления. Русия обаче успява да компенсира с частична мобилизация големите си загуби в Украйна, така че това да не се отрази на оперативните способности на руската армия на ниво поддържане на агресията.

Също в Давос, съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан наблегна за пореден път колко важно е да бъде подсилен и развит украинският военнопромишлен комплекс – в този ред на мисли излязоха видеокадри от тестове на дрон с реактивен двигател:

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

В Украйна не можеш да дишаш спокойно, защото сме във война. Ако си украинец на възраст за мобилизация по закон, трябва да си в Украйна и това е факт. Или ще се биеш, или ще работиш – такова послание отправи в Давос украинският президент Володимир Зеленски. Думите му са потвърждение на вече казвана от него позиция – украинците могат да помагат във войната не само като се бият на фронта, но и като работят в подкрепа на армията: Зеленски се изясни за мобилизацията на избягали в чужбина украинци (ВИДЕО). Думите на украинския президент са още по-знакови предвид открито заявеното от Дмитрий Медведев – че не може да има независима Украйна при никакви обстоятелства: Медведев препотвърди: Украйна трябва да изчезне, ще има винаги война, докато не стане

Съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб има известно намаление на интензивността на бойните действия – 78 бойни сбъсъка, което е с 20 по-малко на дневна база. Най-горещите точки, с двуцифрен брой отразени руски атаки, са Авдеевка (27 атаки, поравно разпределени от север и юг), Луганска област – т.нар. Лиманско направление, в линия на около 10-15 километра западно от Кремена (18 атаки, 13 при Терно и Ямполовка, 5 при Макеевка и Билохоровка) и направлението "Маринка", при Новомихайловка и Григоровка (10 атаки). Съдейки по украинските данни, няма някаква значима промяна на фронта.

Обзорът на руския военен блогър и пропагандист Семьон Пегов е в съзвучие със заключението, че някаква голяма промяна няма. Всъщност, той дори охлажда ентусиазма в обзора на "Рибар" за Луганска област – според създадения от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук популярен руски военен телеграм канал руснаците "пробиват отбраната към Терно, до селото и Ямполовка остават няколко километра". Говорителят на украинските сухопътни сили подполковник Володимир Фитьо и ръководителят на военната администрация на Харков Олег Синегубов обаче коментират, че очакват по-силен руски натиск към Купянск и Лиман в края на януари и през февруари (тогава средните дневни температури ще са твърдо под 0 градуса по Целзий и то чувствително), когато земята е хубаво замръзнала и тежката бронирана техника ще може да върви по-лесно. (КАРТА) Извън тези приповдигнати думи, "Рибар" признава, че никъде другаде няма реална промяна, дори лошото време не е прекъснало изцяло снабдяването на украинските части, удържащи предмостието в Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от река Днепър). А сателитни снимки показват, че руснаците копят окопи и правят съоръжения по магистрала М14, която е основна логистична линия, стигаща до Крим.

(КАРТА) Данните за свирепи боеве при Авдеевка, без реално руснаците да правят нещо значимо, се потвърждават и от видеокадри като долните – какво правят БТР-ите "Брадли", използвани най-вече от 47-ма украинска механизирана бригада с руските напъни да бъде пробита отбраната на Авдеевка. Ръководителят на донецката военновременна администрация Вадим Филашкин обаче каза, че руснаците хвърлят много повече умни бомби по позициите при Авдеевка от началото на 2024 година - вече 250, докато за цялата 2023-та година са били 149:

(КАРТА) В направлението "Маринка", руската цел с боевете при Новомихайловка е да се отреже пътя между Константиновка и Водяне (южно от Авдеевка) и да се подготви почвата за нова атака към Угледар, от нова посока - север-северозапад - това гласи оценката на един от най-активно следящите войната в Twitter украински профили NOELReports. Новомихайловка вече е атакувана както от север, така и от юг.

ОЩЕ: Войната на думи в Европа заради Путин ескалира (ВИДЕО)

Протестът в Башкирия

След вчерашния бурен протест в Башкирия заради присъдата на активиста Фаил Алсинов, вече е открита криминална процедура – започнато е разследване. Заради "участие в масов бунт" могат да бъдат наложени присъди от до 15 години затвор:

Заради случилото се, в дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) е обърнато сериозно внимание как познатите руски ултранационалисти почват все повече да дискутират темата с мигрантите в Русия и да изливат своя гняв, ако считат, че някой не следва линията за руско величие и виждат "сепаратизъм" в ущърб на Москва – в библиографията на анализа има един куп препратки към публикации.

ОЩЕ: Започва ли разпадът? Многохилядни протести в субект на Руската федерация (ВИДЕА)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Нов свален Су-25 в Украйна: Явно украинците имат ново американско оръжие

Украинските мъже в Германия са поне 200 000 и подлежат на мобилизация от Зеленски: Какво ще се случи с тях?

Основното предназначение на мъжете е да умрат за Родината си: Руски политик (ВИДЕО)

Богатата съседка: по кои показатели Швейцария изпреварва Германия

Защо и Лукашенко реши да "проверява" ядреното си оръжие?

Великобритания ще предостави на Украйна военна помощ от 500 милиона паунда, над 1600 ракети и 400 превозни средства

Eксперт: Западът е в глуха отбрана, но украинците ще успеят да спрат руснаците

Общежитие падна само в Коми, след като губернаторът обеща помощ за Луганск (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа