Кремъл и Китай планират таен строеж на подводен тунел Крим-Русия, преговорите са напреднали

9935
Кремъл и Китай планират таен строеж на подводен тунел Крим-Русия, преговорите са напреднали
Снимка: Rosavtodor.ru / CC BY 4.0

Руски и китайски бизнесмени с връзки на високо правителствено ниво тайно са обсъдили през октомври план за строежа на подводен тунел, който да свърже окупирания полуостров Крим с Русия.

За това съобщава The Washington Post, информирайки, че разполага с прихванати имейли, чиято автентичност изданието е проверило - самите имейли са предоставени на редакцията от неназовани украински служители. От имейлите става ясно, че особено Китай се опитва да запази проекта в тайна.

Изграждането на тунела се налагало заради растящата тревога на Москва относно безопасността на Кримския мост, който е обявен за една от целите на украинските сили и вече неколкократно бе поразяван успешно с нанасяне на значими щети.

Още: Голяма част от Руския черноморски флот избяга от Севастопол, украинският търговски коридор работи (СНИМКИ и ВИДЕО)

Преговорите са напреднали, вече е създаден консорциум

Споменатите в имейлите бизнесмени от Китай и Русия вече са създали консорциум в хода на преговорите със седалище в Севастопол. Срещи с китайски заинтересовани лица са били проведени в Крим. В един от имейлите от 4 октомври се посочва, например, че Китайската железопътна строителна корпорация (CRCC), която е държавна собственост, има интерес към проекта и е „готова да осигури строителство на железопътни и пътни съоръжения с всякаква сложност в района на Крим“. Компанията вече има утвърдени връзки с Русия като през последните години е участвала в различни съвместни проекти, включително в разширяването на московското метро.

От CRCC, както и назначеният за главен изпълнителен директор на руско-китайския консорциум Владимир Калюжни са отказали коментар за изданието като Калюжни дори е добавил, че няма да предоставя информация на "враждебни медии".

Постоянният представител на Република Крим при руския президент Владимир Путин Георгий Мурадов, чието име също фигурира в прихванатата кореспонденция (до него е изпратен имейл, че CRCC е готова да се включи в строежа), също не е отговорил на молбата на редакцията за коментар.

Още: Севастопол и Крим под димна завеса: Движението по Кримския мост пак е спряно

Строга секретност

В един от имейлите се казва, че CRCC ще участва само при „стриктно спазване на пълна конфиденциалност“ и че името на компанията ще бъде заменено във всички договори с „друго, несвързано с нея юридическо лице“. В друг имейл се споменава китайска банка, която ще „конвертира доларови суми в рубли за финансиране на проекта и ще ги прехвърли в Крим.“

Като се имат предвид рисковете от санкции и саботаж, американски служители и експерти са изразили учудване, че CRCC е поела риска да се включи в този проект, пише изданието.

Още: Русия: Имаше три нощни атаки срещу Кримския мост

Експерти по големи международни транспортни проекти смятат, че изграждането на тунел под Кримския пролив е напълно възможно технически, а Китай разполага с оборудване и опит. Въпреки това проектът ще бъде с огромни мащаби, сравними с изграждането на тунела между Дания и Германия, който се предвижда да бъде най-дългият в Европа при завършването му. Той обаче се строи вече осем години и цената му надхвърля 8,7 милиарда долара.

Друг момент е, че според експертите е малко вероятно този тунел да бъде завършен навреме, за да подпомогне руските войници във войната срещу Украйна.

Освен това заради опасността от постоянните атаки на украинските сили Русия и Китай вероятно няма да могат да използват по-съвременни строителни методи, а ще трябва да се придържат към традиционната технология за пробиване на тунели. Дори в този случай скъпото оборудване, големите строителни площадки и хилядите работници ще се намират в обсега на украинските ракети.

Още: Русия пази с баржи Кримския мост от дронове (СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com