Кримските татари решават днес за собствения си референдум

18342
Кримските татари решават днес за собствения си референдум
Снимка: Getty Images

Вероятно днес ще стане ясно дали ще се осъществи желанието на кримските татари - да организират собствен референдум за бъдещето на общността. Рефат Чубаров, председател на Меджлиса на кримските татари, съобщи, че 250-те членове на националното събрание се събират днес, за да обсъдят какво да предприемат след анексирането на Крим от страната на Русия, съобщава Нова телевизия.

„Никой не ни е питал в какви условия искаме да живеем. Ако на събранието получим подкрепа, ще се опитаме да организираме собствено допитване", каза още Чубаров.

Кримските татари планират свой референдум

Кримските татари, мнозинството от които се противопоставяха на присъединяването на региона към Русия, искат да проведат собствен рефе...

Татарите се страхуват от включването на Крим в Руската федерация заради спомена за масовата депортация към Централна Азия през 1944 година. Повечето от тях започнаха да се завръщат на полуострова преди две десетилетия, а днес татарите са около 15% от общото население на Крим.  

Кримските татари са разпръснати из целия полуостров, като компактни групи от тях живеят в Бахчисарай и в няколко квартала на Симферопол.

Преди време един от лидерите на татарите - Мустафа Джемилев, заяви, че ако се проведе референдум, той няма да бъде за териториална принадлежност, а по-скоро за "форми на съжителство". Вчера пък бе обявено, че новата конституция на Република Крим ще запази държавния статут на украинския и кримско-татарския езици наравно с руския език.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа