Кристалина Георгиева получи пост в ООН

14060
Кристалина Георгиева получи пост в ООН

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун назначи заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева за съпредседател на Групата на високо равнище на ООН за финансиране на глобалната хуманитарна помощ.

"Групата на високо равнище ще проучи предизвикателствата пред финансирането на хуманитарните дейност и ще набележи начините за преодоляване на голямото разминаване между постоянно нарастващите нужди от хуманитарна помощ и наличните финансови ресурси за нея. Тя ще работи за намиране на решения за по-навременно и предвидимо осигуряване на финансиране и по-ефективното му използване", казва генералният секретар Бан Ки Мун в официално изявление по повод създаването на групата. В нея влизат 9 високопоставени съветници от различни краища на света, съобщиха от ЕК.

"За мен е чест да бъда съпредседател на Групата на ООН за финансиране на глобалната хуманитарна помощ, инициирана от генералния секретар Бан Ки Мун. Конфликтите и бедствията днес са с мащаби, каквито светът не е виждал от Втората световна война насам. Все повече са хората, напуснали домовете си, загубили близките си и препитанието си. Те зависят от помощта на другите, за да оцелеят – ако имат късмета да получат такава. Това има непосредствен и драматичен ефект върху финансирането на хуманитарните дейности. Има остра нужда от средства, но също трябва спешно да помислим как парите да се харчат най-успешно и как се да се наблюдава ефекта от изразходването им. Това е целта, която си поставям", заяви Кристалина Георгиева във Фейсбук.

По време на мандата си като европейски комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи между 2010 и 2014 г. Кристалина Георгиева ръководи разпределението на животоспасяваща помощ за почти 500 милиона деца, жени и мъже, жертви на конфликти и природни бедствия по света, подчертава в изявлението си Бан Ки Мун. Той изтъква и ключовата роля на г-жа Георгиева като вицепрезидент на Световната банка и приноса й за реформиране на управлението и увеличаване на капитала на финансовата институция след международната финансова криза от 2008 г.

През последното десетилетие необходимостта от хуманитарна помощ по света се е увеличила драматично. От 2004 г. насам борят на хората в нужда е нараснал над два пъти до над 100 милиона души днес, а средствата необходими за хуманитарна помощ през 2105 г. се изчисляват на 19,1 милиарда долара при едва 3,4 милиарда долара през 2004 г.

Групата на високо равнище трябва да представи препоръките си на генералния секретар Бан Ки Мун през ноември 2015 г. Те ще бъдат основа на дискусията на Световната среща на високо равнище на ООН за хуманитарната помощ през май 2016 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа