Кристалина Георгиева за Русия: Ще поживеем, ще видим

7471

Моето впечатление е, че успях да покажа коя съм и какво мога. Действително, г-н Борисов ме покани да бъда кандидат след пет гласувания на СС на ООН за нов генерален секретар и аз приех, защото ме покани моята страна. Имаше други държави, които смятаха, че мога да бъда силен кандидат и които искаха да бъдат кандидат. Това заяви вицепредседателят на ЕК Кристалина Георгиева след изслушването си пред Общото събрание на ООН.

По думите ѝ три държави от Източна Европа вече са я подкрепили (бел. ред. – Унгария, Полша и Латвия), подкрепят я и вече оттеглилите се кандидати.

Митов: Русия не е пращала писмо за Кристалина Георгиева

Министърът на външните работи Даниел Митов заяви, че не е изпращано писмо от Русия и други страни с възражение във връзка с номинацията...

Относно ролята на Русия в международните отношения и при избора за нов секретар на ООН, Георгиева беше лаконична: „Поживем, увидим (бел. ред. – ще поживеем, ще видим).

Според мен Кристалина Георгиева се справи блестящо. Тя много внимаваше да се побере в 10-те минути за отговори, с които ѝ беше казано, че разполага – нещо, което не правеха всички кандидати. От аплодисментите съдя, че представянето на Георгиева беше добро, защото не на всички кандидати се ръкопляскаше, даде своята оценка за представянето на Георгиева един от най-известните ни дипломати Стефан Тафров пред Нова телевизия. Той каза и, че получавал добри отзиви за това решение от чужди дипломати.

Разбира се, че е от първостепенна важност какво ще се разберат САЩ и Русия, но не само – Китай също е важна част от пъзела. Днес (4 октомври) Кристалина Георгиева ще се яви на закрити изслушвания пред СС на ООН, пред посланиците от Европейския съюз. Казвам, че петте постоянни членки на СС на ООН държат на общественото мнение. Досега нямаше публични изслушвания на кандидатите за генерален секретар – Антониу Гутериш е начело именно заради блестящото си представяне, категоричен е Тафров.

На въпрос защо сменихме толкова късно позицията си от Ирина Бокова към Кристалина Георгиева, Тафров отговори, че Георгиева е с по-големи шансове и е било преценено, че е така, на по-късен етап заради по-бавно постъпващите сигнали от някои държави, от които зависи избора. Тафров напомни, че официална руска позиция е, че следващият генерален секретар на ООН трябва да е от Източна Европа. Той призна, че е съвсем възможно генерален секретар да е мъж от Западна Европа, но натискът е за жена от Източна Европа. Много е вероятно в крайна сметка Русия да подкрепи приемлив кандидат, които да работи за сваляне на санкциите срещу Русия, изказа прогноза Тафров, но моментално подчерта, че това не зависи пряко от генералния секретар на ООН. Тафров посочи и като изключително преимущество, че Георгиева е подкрепена от цели три държави от Източна Европа – за нито един друг кандидат нямало такава категорична подкрепа от региона му.

Бокова остава в надпреварата, Русия блокира временно кандидатурата на Георгиева

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова остава в списъка на кандидатите за поста генерален секретар на ООН, въпреки решението на бъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Не е само у нас: Болница в Англия призна че е разменила бебета

Зеленски: За пръв път Украйна успя да пусне 10 гаубици "Богдана" за месец

Русия за пореден път "уби" Буданов и Сирски: Киев реагира

Пиян зад волана: Арестуваха чеченски министър, хора на Кадиров го освободиха след бой с полицаите (ВИДЕО)

Единствен по рода си руски радар е история: Нов украински успех според близък до ФСБ източник (ВИДЕО)

Германия привика руския посланик заради задържаните шпиони

След данни за дронове: Гори химически завод в Русия, където се прави ракетно гориво (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа