Кулеба поиска оръжия от ЕС: От обхвата им ще зависи продължителността на войната

7797
Кулеба поиска оръжия от ЕС: От обхвата им ще зависи продължителността на войната
Снимка: Getty Images

Украйна разчита на бързи стъпки още през първата половина на 2024 г. за практическото започване на преговорите за присъединяване към Европейския съюз, по-специално одобряването на преговорната рамка и провеждането на първата междуправителствена конференция. Това заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба на 22 януари - по време на речта си на първото за тази година заседание на Съвета на външните министри на ЕС.

Той също така призова ЕС да увеличи доставките на оръжие, да одобри дългосрочна програма за подкрепа на Киев, да конфискува руските активи и да прекъсне доставките на ключови за руската индустрия компоненти.

Още: Ростов, Воронеж, Брянск и още: Зеленски подписа указ за исторически населените с украинци земи в Русия

"Дайте ни още снаряди и далекобойни ракети"

Кулеба обърна внимание на ескалацията на руския въздушен терор и призова колегите си да увеличат и ускорят военната подкрепа за Украйна.

"Укрепването на противовъздушната отбрана остава приоритет. Patriot, NASAMS, IRIS-T и SAMP-T са абревиатури, които спасяват цели градове и хиляди човешки животи", каза той във връзка с ПВО системите, които Западът дава на Киев. "Призовавам ви също така да ускорите доставките на артилерийски снаряди, дронове от всички видове и ракети с голям обсег на действие с радиус над 300 километра. Колкото повече снаряди, толкова по-малко загуби. Колкото по-голям е радиусът, толкова по-кратка ще е войната", заяви Кулеба, цитиран от сайта на украинското МВнР.

Призивът му идва в период, в който натискът над канцлера Олаф Шолц в Германия за предоставяне на ракети "Таурус" с обсег 500 км на Киев расте. Бундестагът вече отхвърли едно подобно предложение, но проблемът се оказа процедурен: Руската пропаганда да не се радва: Ракетите Таурус вероятно ще бъдат одобрени до февруари

Междувременно Европейският съюз е изготвил план, според който европейските държави биха могли да предоставят на Украйна военна подкрепа в размер на повече от 20 млрд. евро през следващите четири години, пише The Wall Street Journal, като се позовава на проектодокумент, с който редакцията му разполага: Повече милиарди от ЕС: Нов план за военна помощ за Украйна

По време на разговора си с министрите на външните работи от ЕС Кулеба напомни за необходимостта от създаване на общо пространство за европейските отбранителни индустрии и европейски отбранителен център в Украйна.

Снимка: Getty Images

Преговорите за членство в ЕС - ще се проверяват 4 критерия

Министърът приветства историческото решение за започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС и призова те да започнат възможно най-скоро. Той информира колегите си за напредъка в изпълнението на четирите законодателни стъпки, определени от Европейската комисия, които трябва да станат основа за одобряване на преговорната рамка.

"Трябва да запазим темпото, да проверяваме законодателството и да подготвяме преговорната рамка. Очакваме тя да бъде одобрена възможно най-скоро, веднага след оценката на Европейската комисия през следващите месеци на изпълнението на четирите стъпки от страна на Украйна, което ще ни позволи да проведем първата междуправителствена конференция още през първата половина на тази година", подчерта ръководителят на Министерството на външните работи на Украйна.

Още: Украйна получава ново страхотно оръжие, но има една уловка (ВИДЕО)

Кулеба настоява за 50-те милиарда евро от ЕС

Отделно каза колко важно е и одобрението на дългосрочната програма за финансиране на Украйна в размер на 50 млрд. евро. Засега тя има подкрепата на 26 от 27 държави членки, защото унгарският премиер Виктор Орбан не се съгласи: Европарламентът се перчи, но не закача Фон дер Лайен за Унгария

"Това финансиране е важно за финансовата стабилност, функционирането на държавните институции и икономиката на Украйна в условията на руска агресия. Одобрението му ще бъде най-добрата инвестиция в сигурността на Европа", подчерта Кулеба.

Украйна иска затягане на санкциите срещу Русия

"Необходима е забрана на доставките на стоки с двойно предназначение и на редица граждански стоки, които Русия използва за производство на оръжия. Вашите страни разполагат с едни от най-добрите агенции за финансово разузнаване в света, които са способни да откриват и блокират съответните бизнес схеми", отбеляза министърът.

Кулеба изрази надежда за бързото одобрение на следващия пакет от санкции срещу Русия, както и за успешното осъществяване на работата по намирането на механизми за използване на замразените руски активи за възстановяване на Украйна.

Още: Белият дом подкрепи закон за конфискацията на руски активи в полза на Украйна

"Всички блокирани руски активи трябва да бъдат използвани за компенсиране на последиците от руската агресия, за защита и възстановяване на Украйна. Начините за изпълнение на това решение могат и трябва да бъдат намерени от ЕС заедно с Г-7. Съществуват всички международноправни основания за това. Русия е призната за агресор в редица резолюции на Общото събрание на ООН и следователно носи отговорност за компенсиране на причинените щети. Няма по-справедливо решение това да стане с помощта на замразените руски активи", отбеляза външният министър на Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Полските фермери разблокираха всички пунктове по границата с Украйна

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители?

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа