Европарламентът се перчи, но не закача Фон дер Лайен за Унгария

5836
Европарламентът се перчи, но не закача Фон дер Лайен за Унгария
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент продължава да държи сметка на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заради решението ѝ да се размразят 10,2 милиарда евро от фондовете на Унгария, без Будапеща да е изпълнила пълния набор от необходими критерии, свързани с върховенството на правото.

Само че евродепутатите не предприемат никакви конкретни действия като разследване на решението и вот на недоверие срещу Фон дер Лайен, както съобщи Euractiv преди дни, позовавайки се на различни членове на ЕП. Депутатите приеха резолюция на 18 януари, с която единствено съобщават, че ще проучат дали да се предприемат някакви правни действия за отмяна на решението на ЕК спрямо Унгария.

Все пак ЕП възлага на своята комисия по правни въпроси да предприеме възможно най-скоро "необходимите стъпки във връзка с решението на Комисията, довело до размразяване на 10,2 милиарда евро, включително да изиска анализ на Правната служба в съответствие с член 149, с оглед преразглеждане на законосъобразността на Решение C(2023)9014 пред Съда на Европейския съюз, в съответствие с член 263 от Договора за функционирането на Европейския съюз".

Още: Заради Орбан: ЕП иска съд за ЕК, може да има вот на недоверие към Фон дер Лайен

Отпуснатите еврофондове

ЕК отпусна 10,2 милиарда евро финансиране за Унгария на 13 декември 2023 година, в навечерието на срещата на върха на ЕС с основна тема подкрепата за Украйна. Надеждата на Брюксел - да обезвреди заплахата на унгарския премиер Виктор Орбан да провали пакета от 50 млрд. евро и да блокира началото на преговорите за присъединяване с Киев: Милиарди от ЕС: Няма пари за Украйна, има пари за Украйна. Нови санкции срещу Русия.

В крайна сметка Будапеща блокира парите за Украйна, но не и началото на преговорите, след като Орбан бе помолен да излезе от залата при гласуването - така евролидерите проведоха вот с 26 гласа "за" от 26. Еврокомисията беше обвинена, че се е поддала на изнудването на унгарския премиер.

От Еврокомисията обаче са категорични - няма да размразят останалите 11,7 милиарда евро, докато не видят прогрес при академичните свободи, хомофобския закон за "защита на децата", отношението на властите към търсещите убежище и др. в Унгария.

Още: Фицо като Орбан: Словакия си навлече гнева на ЕС заради спорна реформа

Снимка: Getty Images

Призив към Европейския съвет за председателството на Унгария

Обещанията на ЕП за парламентарно разследване днес не бяха реализирани, но пък имаше призив към Европейския съвет да прецени риска от това Унгария да поеме председателството на Съвета при овакантеното място на председателя. В такъв случай самият Орбан ще застане начело за 6 месеца.

Евродепутатите призовават Съвета "да намери подходящи решения за смекчаване на тези рискове и призовава за реформи на процеса на вземане на решения в Съвета, за да се сложи край на злоупотребата с правото на вето и изнудване в Европейския съвет и в други европейски институции", гласи съобщението, цитирано от пресцентъра на ЕП.

Преди това Euractiv съобщи, че евродепутатите искат да се отнеме правото на Будапеща изобщо да гласува на заседанията на Европейския съвет - т.е. срещите на върха на евролидерите, където се изисква пълно единодушие.

В резолюцията, приета в четвъртък с 345 гласа „за“, 104 „против“ и 29 „въздържал се“, евродепутатите изразяват силна загриженост относно по-нататъшното подкопаване на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права в Унгария, по-специално чрез наскоро приетия пакет за „защита на националния суверенитет“, който беше сравнен с печално известния руски „закон за чуждестранните агенти“.

Още: Финландски евродепутат поиска да се отнеме правото на глас на Унгария в ЕС

Нарушения на Договорите на ЕС

Европарламентът изразява съжаление, че Съветът не е приложил процедурата по член 7, параграф 1 - т.е. санкции за неизпълнение на върховенството на правото. ЕП призовава Европейския съвет да определи дали Унгария е допуснала „тежки и продължаващи нарушения на ценностите на ЕС“ в рамките на по-пряката процедура по член 7, параграф 2.

Евродепутатите също осъждат действията на министър-председателя Виктор Орбан, който през декември миналата година блокира същественото решение за преразглеждане на дългосрочния бюджет на ЕС, който включва пакета за помощ за Украйна, „при пълно незачитане и нарушаване на стратегическите интереси на ЕС и в нарушение на принципа на лоялно сътрудничество“. ЕС не трябва да се поддава на изнудване, подчертават членовете на ЕП.

Още: Financial Times: Брюксел изглежда решен да постави Орбан на мястото му

Защита на средствата на ЕС - правни и политически мерки

Никакви конкретни действия срещу Фон дер Лайен - ЕП само "изразява съжаление относно решението на Комисията да отпусне до 10,2 милиарда евро замразени средства, въпреки че Унгария не е изпълнила исканите реформи за независимостта на съдебната власт и че Комисията наскоро удължи прилагането на мерки съгласно Регламента относно обвързаността с условия".

Освен това членовете на ЕП осъждат докладваните системни дискриминационни практики срещу академичните среди, журналистите, политическите партии и гражданското общество при разпределянето на финансиране на ЕС. Те изразяват съжаление относно манипулираните процедури за възлагане на обществени поръчки, предложенията за поглъщане от страна на правителството и субекти, свързани с министър-председателя, и използването на средства на ЕС за обогатяване на политическите съюзници на правителството на Орбан.

"Мерките, необходими за отпускане на финансиране от ЕС съгласно съответните закони, трябва да се разглеждат като единен пакет и не следва да се извършват плащания, ако продължават да съществуват недостатъци в която и да е област", счита ЕП.

"Парламентът ще проучи дали следва да се предприемат правни действия за отмяна на решението за частично размразяване на средствата, и отбелязва, че може да използва набор от правни и политически мерки, ако Комисията нарушава задълженията си като пазител на Договорите", завършва резолюцията.

Все пак ЕП се надява да изпрати предупреждение до Еврокомисията преди срещата на върха на ЕС на 2 февруари и да попречи на изпълнителната власт да размрази допълнителни средства за Унгария.

Още: 50 млрд. евро помощ: Брюксел е готов да клекне пред Орбан заради Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Полша официално подаде заявка за приемане на ядрени оръжия на НАТО

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа