Курц и Орбан са на едно мнение за миграцията

1153
Курц и Орбан са на едно мнение за миграцията
Снимка: Getty Images/Guliver

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че се стреми да намали напрежението изток-запад вътре в ЕС, когато неговото ново дясно правителство приветства унгарския премиер Виктор Орбан във Виена.

"Напрежението в Европейския съюз нараства от началото на миграционната криза (през 2015 г.)", каза Курц на съвместна пресконференция с Орбан в австрийската столица.

"Нашата голяма цел е Австрия да гради мостове в това отношение между вишеградските държави и страните от Западна Европа", каза 31-годишният консерватор.

През последните години се появи разрив между Брюксел и Вишеградската група на Унгария, Полша, Чешката република и Словакия - и по-специално с Варшава и Будапеща.

Промяната на държавните институции от страна на националистическите правителства в двете страни поражда тревоги за върховенството на закона, независимостта на съдебната система и свободата на медиите.

И двете държави са били обект на съдебни действия от страна на Европейската комисия и те отказаха да участват в схема за разпределяне на мигрантите между страните от 28-членния блок, предаде БГНЕС.

Орбан нарече имиграцията "троянски кон на тероризма" и по-рано този месец нарече мигрантите "мюсюлмански нашественици" в християнска Европа.

"Най-голямата опасност днес за надеждата за бъдещето на Централна Европа е миграцията на народи", каза Орбан на пресконференцията с Курц. "Когато казвам, че бъдещето трябва да бъде защитено, имам предвид, че имаме култура, християнска култура. Имаме начин на живот и искаме да защитим този начин на живот", каза Орбан.

Унгария и Полша вероятно ще имат нещо като нов съюзник в лицето на Курц, въпреки че и Курц, и Орбан във вторник се опитаха да спрат спекулациите, че Австрия може дори да се присъедини към Вишеград.

Курц се изказа твърдо за имиграцията и похвали Унгария за изграждането на огради на южната й граница - външната граница на Шенгенската зона.

Схемата на ЕС, каза Курц, "не работи". "Трябва да спрем незаконната имиграция, за да гарантираме сигурността в Европа. Радвам се, че в много европейски страни има промяна в мисленето през последните години".

Орбан, който е на 54 г., се очаква да получи още по-симпатизираща го публика по-късно във вторник на среща с Хайнц-Кристиан Щрахе, ръководител на крайнодясната Партия на свободата (АПС).

От декември АПС, която се противопоставя на имиграцията, е коалиционният партньор на Курц.

"Австрия ни разбира, Австрия разбира централноевропейците, Австрия разбира вишеградските страни, Австрия разбира Западна Европа", каза Орбан, който се очаква да спечели трети пореден мандат на изборите през април.

Той и Курц обаче признаха, че се различават по някои въпроси, по-специално плановете на Австрия да съди Европейската комисия, която позволи на Унгария да разшири ядрената си централа Пакс със заем от Русия в размер на 10 млрд. евро.

Орбан също каза, че плановете на Курц за намаляване на детските надбавки за деца на хора, работещи в Австрия, но чиито семейства живеят другаде, са "дискриминация". Курц каза, че промените "са за справедливост".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа