Лидерите на ЕС още не могат да се разберат кой да застане начело на ЕК

2459
Лидерите на ЕС още не могат да се разберат кой да застане начело на ЕК
Снимка: Getty Images/Guliver

Двустранна консултация след двустранна консултация - това представлява срещата на върха на Европейския съюз, на която трябва да се постигне съгласие кой ще наследи Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия.

Срещата започна 3 по-късно от предвиденото, след като премиерите от Европейската народна партия (ЕНП) не приеха безрезервно опита на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон да "заменят" лидера на ЕНП Манфред Вебер с кандидата на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Франс Тимерманс, а Вебер да стане председател на Европейския парламент. Сред националните лидери, които се изказаха срещу предложението, бяха българският премиер Бойко Борисов, хърватският премиер Андрей Пленкович, унгарският премиер Виктор Орбан и ирландският премиер Лео Варадкар. Тази опозиция, заедно с Полша, Румъния и други страни, които вече бяха изразили позиция срещу Тимерманс, беше достатъчна, за да направи планът от Осака политически неприемлив. Затова председателят на Европейския съвет Доналд Туск стартира двустранни срещи, като Politico съобщава, че след първата серия разговори е започнала втора! В момента Туск говори с Меркел, Макрон, холандския премиер Марк Рюте и испанския му колега Педро Санчес - хората, обединили се около компромиса за Тимерманс.

Втори неофициален сигнал: Кандидатът на социалистите е на преден план да поеме ЕК

Последната информация от срещата на лидерите в Брюксел за избор на нов председател на Европейската комисия е, че най-вероятно за този п...

В съобщение в Twitter говорителят на Европейския парламент каза, че срещата на върха "ще се възобнови след приключването на двустранните срещи". Засега в кулоарите се говори, че шансът да има сделка е 50%.

Непряк знак, че кандидатурата на социалдемократа Тимерманс не е напълно отхвърлена, беше срещата му с българския премиер Бойко Борисов. БНР съобщи по-рано, че след разговора си с Тимерманс Борисов е показал склонност към компромис, пише БГНЕС. Преди това премиерът на България временно напусна срещата и отиде във Представителството на мисията в Брюксел.

По време на разговора в сградата на Постоянното представителство на България към Европейския съюз в Брюксел Борисов отбеляза: "Очертава се такъв компромис - в случая кой е отдолу или отгоре не е най-важното. Погледнато реално Вебер има повече опит в парламента".

Франс Тимерманс е водещият кандидат за председател на Европейската комисия

Европейските лидери се събраха в Брюксел за извънредна среща на върха на Европейския съвет, за да решат, кой ще получи ръководните пост...

"Туск продължава консултации на двустранна основа, опитвайки се да убеди лидерите да подкрепят предложения от него компромис. Пакетът с Тимерманс начело на ЕК е все още на масата", каза източник, цитиран от РИА Новости. На дневен ред остава и възможността да няма компромис на тази среща и да се наложи следваща.

На срещата на върха в Брюксел лидерите на ЕС трябва да се споразумеят за назначенията на длъжностите на ръководителя на ЕК, Европейския съвет и върховния представител по външните работи на ЕС плюс новия председател на ЕЦБ. Като вероятен председател на Европейския съвет се спряга бившият белгийски премиер Шарл Мишел. Със сигурност стремежът е това да стане преди началото на пленарната сесия на Европейския парламент на 2 юли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа