Лидерът на Каталуния обеща референдум да има

10614
Лидерът на Каталуния обеща референдум да има
Снимка: Getty Images / Guliver

Лидерът на Каталуния Артур Мас обеща да намери законен начин за провеждане на референдума за независимостта на областта от Испания, след като испанските власти оспориха в съда инициативата за вота, предаде AFP.

"Регионалното правителство не се е отказало от референдума, планиран за 9 ноември, но той ще се състои по силата на друга правна рамка. С това ще бъде заобиколено решението на испанския Конституционен съд, който обяви гласуването за незаконно", каза Мас.

Испания ще съди Каталуния за референдума

Управляващата в Испания Народна партия заяви, че правителството в Мадрид ще оспори по съдебен път решението на каталунския премиер А...

"Ще има допитване, но то няма да е въз основа на моя указ за организиране на референдум", посочи Мас, признавайки, че в лагера на отцепниците има разногласия. "Испанската държава остава противна страна", добави каталунският президент.

"Хората ще могат да изкажат своето мнение пред урните и ефектът ще бъде абсолютно същият", подчерта Артур Мас и призна, че консенсусът на партиите, подкрепящи независимостта, се е пропукал, защото някои от тях държат референдумът да се проведе независимо забраната.

Испанският премиер Мариано Рахой приветства решението на каталунските лидери да отменят референдума за независимост, като заяви, че това е „чудесна новина” и намекна, че е готов за преговори по този въпрос.

„Това е чудесна новина. Задължение на всеки е да спазва закона”, каза Рахой на икономически форум в Мадрид. Той добави, че правителството е готово за „диалог” с Каталуния.

Каталуния спря информационната кампания за референдума

Регионалното правителство на Каталуния спря кампанията за информиране на избирателите относно референдума за независимостта през ноем...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа