Лондон прави грандиозен парад за 70-годишното управление на кралицата

2845
Лондон прави грандиозен парад за 70-годишното управление на кралицата
Снимка: Getty Images/Guliver

Гигантски марионетки, фантастични животни и циркови изпълнители ще бъдат в центъра на празненствата по случай 70-годишнината на престола на кралица Елизабет II, съобщиха организаторите днес.

На 5 юни следващата година трябва да се състои Платинен юбилей, който ще се отбележи с четиридневни тържества, включващи военен парад и църковни тържества.

Съпредседателят на организационния комитет Никълъс Колридж заяви, че очаква събитието да бъде "славен празник" на службата на монарха към страната и Общността.

Британското правителство вече обяви четиридневен празничен уикенд за отбелязване на управлението на най-дългогодишния монарх на Великобритания, която навърши 95 години по-рано тази година.

А след Covid Колридж каза, че това ще бъде "възможност страната да се появи обединена, подновена и подновена".

Съпредседателят Майкъл Локет каза, че празненството ще разкаже за "време на бързи промени и несравним напредък", откакто младата принцеса Елизабет става кралица през 1952 г.

Студенти в Оксфорд свалиха портрет на кралицата, символизирал колониалната история

Студенти от един от колежите на Оксфордския университет гласуваха да премахнат портрет на кралицата от общата си стая, предаде Би Би Си...

За разлика от рядко населените улици в заключването, когато самата кралица беше принудена да се самоизолира в дома си в замъка Уиндзор, стотици хиляди се очаква да се присъединят към тържествата сега.

Представленията ще покажат следвоенната депресия през 50-те години, разтърсващите 60-те на рокендрола и откриването на космоса, след което присъединяването към Европа през 70-те години. То също така ще включва дигитализацията на финансовия център в Лондон през 80-те години на миналия век и технологичните промени от 90-те години до наши дни, както и поглед към бъдещето, особено необходимостта от справяне с изменението на климата.

„Нейно величество е нашата сила и наш пазител в добри времена, а понякога и в лоши времена, през поколения, общности и нации“, каза Локет.

Водещият на празненствата Ейдриън Евънс заяви пред репортери, че "експлозията на необикновен театър, танци, музика, карнавал и улично изкуство" ще бъде "исторически момент".

Освен „монументални хералдически фигури“, отразяващи кралската история в продължение на 1000 години, парадът ще включва и „дракон“, по-голям от двуетажен автобус.

Речта на кралицата очерта законодателните планове на британското правителство

Правителството на Борис Джонсън разкри законодателните си планове в речта на кралицата. Те съчетават интервенционистката икономическа п...

Друга марионетка, с кон, задвижван от 30 колоездачи, ще отбележи "най-радостните моменти" от брака на кралицата с принц Филип, който почина през април на 99 години.

Понита, състезателни коне и коргита - любимата порода кучета на кралицата - ще представляват „хумора и отличителните британски странности“ и нейната любов през целия ѝ живот към животните.

Събитието ще бъде финансирано частно от индивидуални и корпоративни дарители и се очаква да струва между 10 и 15 милиона британски лири, което според Колридж е в съответствие с предишни юбилеи, посветени на кралица Виктория.

Диамантеният юбилей на кралицата през 2012 г. бе белязан от речно шествие от 1000 лодки по река Темза - най-голямата флотилия от 350 години. В цялата страна също бяха запалени фенери и се проведе поп концерт с участия на изпълнители като членовете на на „Take That“ Гари Барлоу и Роби Уилямс, Кайли Миноуг, Елтън Джон и Ед Шийрън.

Нейният Златен юбилей 10 години по-рано също бе отбелязан с четиридневен уикенд с улични партита и друг поп концерт. Кралицата обиколи по този повод Великобритания, Ямайка, Нова Зеландия, Австралия и Канада. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа