Лъжещата често ТАСС: Няма опасност за АЕЦ Запорожие след взрива на Каховския язовир

6025
Лъжещата често ТАСС: Няма опасност за АЕЦ Запорожие след взрива на Каховския язовир
Снимка: Телеграм Zelenskiy / Official

Няма опасност за АЕЦ "Запорожие" заради взрива на стената на Каховския язовир (при Нова Каховка). В това уверява руската информационна агенция ТАСС.

Взривен е Каховският язовир, Пригожин се подиграва на руските данни за 8 унищожени "Леопард" (ВИДЕО)

Големите проблеми в това успокоение са, че на първо място ТАСС е изцяло контролирана от Кремъл и публикува само това, което каже издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на деца руски диктатор Владимир Путин. Отделно, сега ТАСС публикува информацията на база твърдение на Владимир Рогов - един от проруските сепаратисти, който е зам.-ръководител на назначената от руснаците администрация на Запорожка област. Не е известно Рогов да има каквато и да е експертиза относно АЕЦ "Запорожие".

По-късно от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) съобщиха, че няма непосредствен риск за ядрената безопасност в АЕЦ "Запорожие".

Колко точно струват уверенията на ТАСС, може да се проследи и от публикуваната информация за събитието в телеграм канала на агенцията, като се започне с Владимир Леонтиев, ръководител на окупационната администрация, назначена от руските власти за Нова Каховка, който първо категорично отрече нещо да се е случило на водноелектрическата централа. После дойдоха съобщения пак през ТАСС как имало разрушение заради "повреда" - срутила се една опора незнайно как, а след това - как вече станало разрушение заради обстрел:

Според информацията на ТАСС, 11 от общо 28 секции на язовирната стена вече са рухнали заради взрива. Максималната височина на изливащата се вода стига 12 метра, пак по данни на проруските власти в региона. Очаква се от наводнението да бъдат засегнати около 80 селища:

Взривеният Каховски язовир вече залива първите селища, започна спешна евакуация (ВИДЕА)

Язовир Каховка е източник за охлаждане на най-голямата атомна електроцентрала в Европа - АЕЦ "Запорожие". Още в началото на годината украинският вицепремиер Ирина Верешчук предупреди, че руснаците планират обезточване на Каховския язовир и това е много опасно за АЕЦ "Запорожие". "Въпреки че пониженото ниво на водата не представлява непосредствена заплаха за ядрената безопасност и сигурност, то може да се превърне в източник на безпокойство, ако се допусне да продължи", заяви тогава генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси: Киев: Руснаците източват язовир Каховка, а това касае пряко АЕЦ "Запорожие"

Вече има назначено спешно заседание на Съвета за сигурност при украинския президент Володимир Зеленски. В публикация в Телеграм той категорично посочи, че вината за случилото се е на руснаците и ги нарече за пореден път "терористи":

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com