МААЕ не е открила експлозиви в АЕЦ "Запорожие" при последната проверка

2779
МААЕ не е открила експлозиви в АЕЦ "Запорожие" при последната проверка
Снимка: iStock

Експертите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), които са на място в АЕЦ "Запорожие", през последните дни и седмици са инспектирали части от съоръжението, включително някои участъци от периметъра на големия охлаждащ басейн, и са извършвали редовни обходи на територията на обекта. Досега те не са забелязали видими признаци за мини или взривни вещества, заяви на 5 юли генералният директор Рафаел Гроси.

Изявлението му идва ден след като руските пропагандисти започнаха да подготвят информационната почва за евентуален ядрен инцидент в най-голямата атомна електроцентрала в Европа, заявявайки, че украинските сили планирали атака срещу АЕЦ-а. В същото време Генералният щаб на украинската армия и президентът Володимир Зеленски обвиниха Русия, че е поставила експлозиви на покривите на енергоблоковете и че ще ги задейства, симулирайки украински обстрел.

Financial Times: Си Дзинпин лично е предупредил Путин да не ползва ядрени оръжия

Китайският президент Си Дзинпин лично е предупредил руския лидер Владимир Путин да не използва ядрени оръжия в Украйна, твърди Financia...

ОЩЕ: Зеленски: Руските военни са монтирали в АЕЦ "Запорожие" предмети, които приличат на експлозиви (ВИДЕО)

Експертите на МААЕ са поискали допълнителен достъп, който е необходим, за да се потвърди липсата на мини или експлозиви на площадката, каза генералният директор Гроси, цитиран от сайта на МААЕ. По-специално, необходим е достъп до покривите на реакторни блокове 3 и 4, както и достъп до части от турбинните зали и някои части от охладителната система на централата, добави той.

Генералният директор подчерта, че е важно екипът на МААЕ да провери всички части на АЕЦ-а, за да следи за пълното спазване на петте основни принципа за защита на най-голямата атомна електроцентрала в Европа по време на настоящия военен конфликт, след като през последните дни бяха направени противоположни изявления и твърдения относно военната обстановка на площадката.

"С нарастването на военното напрежение и дейности в региона, където се намира тази голяма атомна електроцентрала, нашите експерти трябва да могат да проверят фактите на място. Техните независими и обективни доклади ще помогнат за изясняване на настоящата ситуация на обекта, което е от решаващо значение в момент като този с непотвърдени твърдения и контратвърдения", заяви Рафаел Гроси.

Зеленски към Макрон: Русия планира опасни провокации в АЕЦ "Запорожие"

Украинският президент Володимир Зеленски заяви пред френския си колега Еманюел Макрон, че Русия планира "опасни провокации" в окупирана...

Основните принципи за защита на АЕЦ, които генералният директор на МААЕ определи на 30 май в Съвета за сигурност на ООН, гласят, че не трябва да има нападение от или срещу централата и че тя не трябва да се използва като склад или база за тежки оръжия - ракетни установки, артилерийски системи и боеприпаси, както и танкове.

Гроси заяви, че екипът на МААЕ не е съобщил за скорошни обстрели или експлозии, и добави, че военното присъствие в обекта изглежда непроменено.

ОЩЕ: Оценка от САЩ: Русия трудно ще предизвика ядрен инцидент

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Пожар в немска фирма, произвеждаща оръжия за Украйна (ВИДЕО)

Естония ускорява развитието на отбранителната си индустрия

Италия предоставя на Украйна още една система за противовъздушна отбрана SAMP-T

Русия може да превземе балтийските страни за 7 дни, реакцията на НАТО ще се забави

Камерън разреши на Киев да обстрелва Русия с британски оръжия (ВИДЕО)

Шарл Мишел: Свободната преса е гарант за демокрацията

Тревога: Путин трупа сили за настъпление към Харков и Суми, но има ли достатъчно? (ВИДЕО)

В Одеса се сбогуваха с полицай, загинал при руски ракетен удар

Свиреп пожар в Москва, на място е извикан хеликоптер (ВИДЕА)

В Тбилиси: Хиляди грузинци отново излязоха на протест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа