МААЕ с притеснителен доклад - руснаците правят каквото си искат в АЕЦ "Запорожие"

2359
МААЕ с притеснителен доклад - руснаците правят каквото си искат в АЕЦ "Запорожие"
Снимка: Getty images

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е притеснена за случващото се в Украйна и в следващите седмици ще изпрати мисии за ядрена безопасност и сигурност в три действащи атомни електроцентрали в страната, както и в Чернобил. Това заяви генералният директор Рафаел Гроси в съобщение, публикувано в официалния сайт на МААЕ на 14 ноември.

Освен това той констатира сериозен натиск от страна на руснаците над украинците, работещи в АЕЦ "Запорожие", както и нерегламентирани действия на руската страна. Припомняме, че Владимир Путин официално си присвои АЕЦ-а със специален указ, подписан през октомри.

В АЕЦ "Запорожие" шестте реактора продължават да получават електроенергия извън площадката, която им е необходима за охлаждане и други основни функции, свързани с ядрената безопасност и сигурност. Това става от единствения останал действащ външен електропровод с напрежение 750 киловолта (kV). Напоследък районът е сравнително спокоен, като обстрелът на площадката и на промишлената зона край град Енергодар е намалял, констатират от МААЕ.

МААЕ: Запорожката АЕЦ е украинско съоръжение

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси заяви, че според ръководената от него агенция Запорожката...

"Опитът ни обаче показва, че това може да се промени по всяко време и внезапно да вземе нов опасен обрат. Сега не е моментът да се отпускате. Продължавам решителните си усилия да договоря и реализирам възможно най-скоро защитна зона за ядрена безопасност и сигурност около централата. Тя продължава да е спешно необходима", каза генералният директор Гроси.

Припомняме, че последно на 3 ноември АЕЦ "Запорожие" бе изключена от мрежата заради руски обстрел, но по-късно включването ѝ бе възстановено.

Четири от реакторите на централата остават в режим на "студено спиране", а другите два са в режим на "горещо спиране", за да се осигури пара за централата, а също и отопление за хората, живеещи в Енергодар - много от които са работници в централата - и техните семейства.

Миналата седмица украинският оперативен персонал предложи да започне да работи с реактор 6 на ниска мощност, за да осигури повече пара, но без да произвежда електроенергия. Украинският регулаторен орган впоследствие одобри искането. Руската организация, която контролира дейността, обаче не даде разрешението си с мотива за ненадеждните връзки на площадката с електропреносната мрежа. Поради това този блок остава в режим на горещо спиране, обясниха от МААЕ.

Гроси изрази загриженост относно ситуацията при вземането на решения, тъй като тя показва открити противоречия по отношение на командната верига в централата.

Русия заплаши украинския персонал на АЕЦ "Запорожие" - или договор с "Росатом", или мобилизация

Малко след като руският президент Владимир Путин подписа указ, с който Руската федерация поема контрола над украинската АЕЦ „Запо...

Със създаването на базирана в Москва руска държавна оперативна организация за обекта, Руската федерация обяви, че е поела контрола над съоръжението, включително сега взема важни оперативни решения, а на обекта има повече руски технически персонал. Въпреки това украинският персонал на централата продължава да извършва ежедневните операции на обекта при "силен и непрестанен стрес", констатират от МААЕ.

"Украинските служители изпълняват жизненоважните си задачи под постоянен натиск. Това може да окаже отрицателно въздействие върху ядрената безопасност и сигурност и да увеличи риска от ядрена авария и трябва да спре. Ситуацията се влошава още повече, тъй като сега те са изправени и пред противоречиви инструкции за това как да управляват централата", каза Гроси.

Друг признак за това е, че руски изпълнител е предприел промени в системата за физическа защита на сухото хранилище за отработено гориво на централата, които не са били разрешени от компетентния украински орган. "Миналия петък екипът на МААЕ посети хранилището за сухо съхранение на отработено гориво и видя, че предпазните пломби на МААЕ върху касетите с отработено гориво са поставени и не бяха установени непосредствени проблеми с предпазните мерки", съобщиха от агенцията.

Отделно от това, на 13 ноември в централата пристигна конвой от 24 камиона от град Запорожие с доставки и резервни части, включително химически агенти, електрически компоненти и електрически нагреватели за зимата.

По искане на правителството в Киев агенцията се е съгласила с план за изпращане на екипи от експерти на Агенцията по ядрена безопасност и сигурност в Южноукраинската АЕЦ, АЕЦ "Хмелницки" и АЕЦ "Ровно". Съгласно споразумението МААЕ ще изпрати и третата си подобна експертна мисия в Чернобил по време на войната в Украйна, започната от Русия.

МААЕ иска обяснения от Русия за задържането на генералния директор на Запорожката атомна електроцентрала

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) поиска от руските власти разяснения във връзка със съобщенията за задържането на генера...

Агенцията вече разполага с екип от експерти, които са с постоянно присъствие в най-голямата атомна централа в Европа – АЕЦ „Запорожие".

Във всички тези съоръжения МААЕ също така редовно извършва дейности по гаранциите и вече завърши дейностите по проверка на място в три други обекта в Украйна по искане на правителството в Киев - след твърденията на Руската федерация за дейностите там. Става въпрос за конспирацията на Москва, че Украйна разработва „мръсна бомба“, а след щателна проверка МААЕ не откри никакви данни за това.

Първоначално всяка мисия ще продължи около седмица, заяви генералният директор Гроси, като добави, че при необходимост те могат да бъдат последвани от други. По-рано по време на конфликта Гроси ръководеше мисии на МААЕ за безопасност, сигурност и гаранции в Южноукраинската АЕЦ и АЕЦ "Чернобил" - съответно през март и април, както и в АЕЦ "Запорожие" през септември. Експерти на МААЕ проведоха втора мисия в Чернобил в края на май и началото на юни.

"От началото на войната в Украйна МААЕ прави всичко възможно, за да предотврати ядрена авария с потенциално сериозни последици за общественото здраве и околната среда. Ние доставихме оборудване за ядрена безопасност и сигурност, изготвихме безпристрастни оценки на ситуацията и предоставихме техническа експертиза и съвети. Извършваме тази важна работа в тясно сътрудничество с украинските власти и по тяхна молба", заяви Рафаел Гроси.

"Веднага след като получих последното искане от Украйна, разработихме конкретни предложения, започнахме да подготвяме техническите и логистичните детайли и вече сме готови да разгърнем тези нови мисии в най-скоро време. Докато светът е съсредоточен върху несигурната ситуация с ядрената безопасност и сигурност в Запорожката атомна електроцентрала, не трябва да забравяме другите ядрени съоръжения, разположени в страна, в която се води война", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа