Путин присвои на хартия и АЕЦ "Запорожие"

2475
Путин присвои на хартия и АЕЦ "Запорожие"
Снимка: Getty Images

Русия поема контрола над украинската АЕЦ "Запорожие". Това гласи указ на президента на Руската федерация Владимир Путин, който е публикуван на официалния сайт Kremlin.ru.

Според документа, имуществото на АЕЦ-а става "руска федерална собственост", а лицензиите за работа, издадени от Украйна, важат докато Москва не издаде нови. Освен това в указа е написано, че разрешенията за работа на досегашните служители на АЕЦ-а, издадени от Украйна, ще действат до издаване на такива от Руската федерация. 

Заради боевете около Запорожката АЕЦ: Полша раздава хапчета с йод на своите пожарникари

Вътрешното министерство на Полша раздава хапчета с йод на пожарникарите в страната. Мярката е заради сраженията около окупираната от ру...

В документа се посочва още, че руското правителство трябва да приеме обектите за използване на атомната енергия на Запорожката атомна електроцентрала и всяко друго имущество, необходимо за осъществяване на нейната дейност. Кабинетът трябва да създаде и държавно предприятие "Запорожка АЕЦ", което да гарантира безопасността на съоръженията, използващи атомна енергия от най-голямата атомна електроцентрала в Европа. За срок до 1 януари 2028 г. трябва да се осигурят от руските институции и всякакви средства, разрешителни и лицензи за работа и безопасност на централата. Указът влиза в сила от датата на подписването му, т.е. 5 октомври 2022 година.

Следете развитието на войната в Украйна тук

Не е ясно как ще бъде осъществяван контролът над най-голямата атомна централа в Европа от страна на Международната агенция за атомна енергия (МАЕЕ), тъй като според международното право тя е украинска и с указа на практика се отнема едностранно от Киев. Именно Украйна носи отговорността за нейното функциониране и сигурност пред международната общност, представлявана от МААЕ към ООН.

АЕЦ "Запорожие" стана обект на неколкократни обстрели, като заради военните действия имаше сериозни опасения от ядрена катастрофа. МААЕ, САЩ и ООН призоваха за създаване на зона за сигурност около нея, но Русия така и не изтегли военните си части и техника от атомната централа. 

Експерт: Зимата в Украйна ще е тежка след спирането на Запорожката АЕЦ

Тежка зима очаква Украйна, ако страната спре да получава ток от Запорожката атомна електроцентрала, коментира секретарят на Съвета за н...

Путин се позовава на подписания от него закон от 4 октомври "За приемането в Руската федерация на Запорожка област и образуването в състава на Руската федерация на нов субект - Запорожка област". Припомняме, че тази анексия, както и подобните в останалите три области, не са признати от международната общност и се считат за украинска територия. Нещо повече - в закона на Путин не е описано кои точно са границите на новите области и Кремъл няма отговор кога и как ще стане това. Предвид украинската офанзива в Херсонска област обаче не е ясно докога точно руските военни ще окупират ядрената централа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа