Макар и необвързващо, ЕП поиска ключови промени за ТПТИ

8569
Макар и необвързващо, ЕП поиска ключови промени за ТПТИ
Снимка: Getty Images

ТПТИ е трябва да отвори американския пазар за европейските фирми, но без да подрива и снижава европейските стандарти. Това гласи необвързващата юридически резолюциия, която беше гласувана от Европейския парламент относно спорното Трансатлантическо търговско споразумение (ТПТИ).

По отношение на толкова оспорвания арбитражен механизъм (ISDS), който ще дава възможност на частен инвеститор да съди национална държава, евродепутатите препоръчват съдиите да се назначават публично. Освен това ISDS трябва да подлежи на надзор по отношение на прозрачността.

Протестът срещу ТПТИ - няма екология, няма социални права

Свобода за нациите, не на корпорациите. Това скандираха пред сградата на Европейската комисия в София събралите се около 80-тина души ...

Гласовете в полза на това решение са 436 на 241. 32-ма евродепутати се въздържаха.

Специално по отношение на ISDS гласовете бяха 447 на 229. Освен публичен избор на съдии, заседанията на ISDS следва също да са публични. Освен това трябва да има апелативен механизъм т.е. възможност за обжалване и да има гаранция, че „частни интереси няма да надделеят на публичните”.

Има и друг важен елемент в гласуваната резолюция – публичните услуги не трябва да бъдат включвани в споразумението между ЕС и САЩ, смятат евродепутатите. Предлага се и намаляване на бюрокрацията чрез „взаимно признати еквивалентни стандарти” и се набляга на това, че където американските стандарти са твърде различни от европейските – става въпрос за отделните области, то при липса на договорка не трябва да има подписване на ТПТИ в цялост. Специално се набляга на стандартите за ГМО, химикали, използване на хормони в говеждото месо, както и клонирането.

В периода 13-17 юли преговорите за ТПТИ ще продължат с 10-ти рунд.

Калфин: България губи от ТПТИ в сегашния му вид

В сегашния си вид споразумението за Tрансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) носи повече вреди за България, отк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа