Македония пише история: Първо обръщение на премиер пред ЕП на македонски език

2882
Македония пише история: Първо обръщение на премиер пред ЕП на македонски език

Премиерът Зоран Заев се обърна към Европейския парламент по покана на неговия президент Антонио Таяни. Това, както каза Заев, е първото обръщение на македонски министър-председател на македонски език в Европейския парламент.

„Това е исторически момент за нашия македонски народ. Това е първият път, когато министър-председател на нашата страна държи реч пред Европейския парламент на родния си език“, каза Заев, цитиран от агенция МИА.

80 милиона денара ще струва информационната кампания за референдума в Македония

Осемдесет милиона денара (130 000 евро) ще струва информационната кампанията, която ще се проведе преди предстоящия референдум. На днеш...

Премиерът обясни значението за Македония от сключването на преспанския договор пред евродепутатите и членовете на Европейската комисия, присъстващи в залата, и отправи благодарност към своя гръцки колега Алексис Ципрас.

Референдумът на 30 септември, каза Заев, е референдум за втора независимост. „За Република Македония това е възможност, която чакаме толкова дълго. През 1991 г. гласувахме за независимост, на референдум. Сега отново на референдум трябва да направим следващата стъпка: да създадем реална възможност да станем 30-та страна членка на НАТО и да започнем да затваряме глава след глава до членство в Европейския съюз, в европейското семейство. Референдумът на 30 септември е много повече от просто референдум за договора от Преспа. Това е референдум за бъдещето. Това е референдум за втората ни независимост“, посочи Заев, отбелязва още БГНЕС.

Както премиерът Ципрас, Заев също коментира, че решаването на спора за името може да служи като пример за разрешаване на други двустранни спорове. „Ние искаме да послужим като пример и вдъхновение за решаване на всички двустранни въпроси на Западните Балкани и даваме силна подкрепа за намиране на устойчиви решения, основани на европейските ценности и международното право, които трайно ще стабилизират региона и ще го подготвят за интеграция в ЕС“, каза македонският премиер.

Георге Иванов: Македония заслужава членство в НАТО без условия

Македонският президент Георге Иванов смята, че Република Македония заслужава членство в НАТО без допълнителни условия, предаде БГНЕС. ...

Той посочи причините защо "няма силен ЕС без успешни Балкани". „Успешни Балкани са интегрирани в ЕС Балкани. Тази визия ни мотивираше да направим историческата стъпка и по този начин да насърчим процесите на помирение, изграждането на единство и съюзничество в региона“, каза министър-председателят. Той припомни значението на региона за справяне с миграционната криза и подчерта, че инвестициите на Балканите са инвестиция за стабилна, силна и обединена Европа. Министър-председателят увери евродепутатите, че Македония прави всичко възможно, за да отговори на стандартите на Европейския съюз.

"Ние знаем препоръките, те са нашите приоритети: независими и демократични институции, върховенство на закона, борба с корупцията и професионална публична администрация като услуга за гражданите", каза премиерът. Заев припомни, че Македония е "един вид умалена Европа", "европейска приказка с добър край като автентичен модел на функционална мултиетническа демокрация. Ние всекидневно изживяваме европейския девиз "Обединени в различията", добави той. Заев подчерта паралела между кризата, през която преминава Европейският съюз днес, и политическата криза, през която преминава Македония - борба на отвореното общество срещу авторитарния национализъм.

„Политическата криза, през която минаваме, е всъщност борба за ценности, която протича и в европейски и глобален мащаб - борба за либералните ценности на върховенството на закона, човешките права и свободи, демократичното управление, отворената икономика срещу авторитарния национализъм“, каза премиерът. В заключение Зоран Заев посочи, че младите хора в Македония мечтаят да бъдат част от европейското семейство.

Заев: Благодаря на България и Гърция за решението за започване на преговори с Македония

Македонският министър-председател Зоран Заев заяви, че е доволен от решението, което ЕС взе вчера (26 юни) за обявяване на датата за пр...

„Да, нашите хора искат да бъдат част от това семейство. Чувстваме се европейци и принадлежим на Европа. През 1991 г., когато бях на 17 години, това беше всичко, за което мечтаех: да бъда част от европейското семейство. Да имаме европейско бъдеще. Нашите млади хора мечтаят за това и за днес. Сега, 27 години по-късно, като премиер, от името на гражданите на моята страна, говоря в Европейския парламент на своя македонски език“, заключи Заев пред депутатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Новото оръжие от САЩ за Украйна не стига за крайна победа: Констатация (ВИДЕО)

Стачка парализира Гърция на 1 май

Искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри: Арестуваха 16-годишен младеж във Франция

Най-голямото учение на НАТО по киберзащита започва в Естония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа