Макрон: Ислямът е в криза по целия свят

6314
Макрон: Ислямът е в криза по целия свят
Снимка: Getty Images/Guliver

Френският президент Еманюел Макрон нарече исляма "религия, която е в криза по целия свят", в реч, адресирана до това, което той нарече "сепаратизъм" в ислямската общност на Франция, предаде „Гласът на Америка“.

В изказванията си в западното предградие на Париж, Макрон каза, че ислямът е религия в дълбока криза в световен мащаб, дори в страни, където е религия на мнозинството, поради „напрежението между фундаментализма и политическите проекти ..., които водят до много силна радикализация.”

Френският президент заяви, че във Франция съществува „паралелно общество“ на радикални мюсюлмани, процъфтяващо извън ценностите на нацията. „Сепаратизъм“, както го описа той, който процъфтява в някои райони на страната, където мюсюлманите с радикална визия за своята религия поемат контрола върху местното население, за да внедрят своите вярвания.

Но според Макрон всеки има вина за този така наречен сепаратизъм.

"Самите ние изградихме свой собствен сепаратизъм. Това е гетоизацията, която нашата република, първоначално с най-добри намерения в света, позволи да се разпространи", каза френският лидер.

Той отбеляза концентрацията на населението на Франция в области според техния произход, което също концентрира образователни и икономически трудности.

Френският президент заяви, че правителството ще предложи законодателство през декември, за да „засили секуларизма и да консолидира републиканските принципи“.

Той нарече секуларизма „циментът на обединена Франция“ и добави: „Нека не попадаме в капана, заложен от екстремисти, които целят да заклеймят всички мюсюлмани“.

По време на речта си Макрон многократно подчерта значението на училищата за насаждането на светски ценности сред младите хора и каза, че правителството ще изисква частните училища да провждат уроци за това. От началото на следващата година, с малки изключения, 50 000 френски деца, които в момента се обучават у дома, ще трябва да посещават училище присъствено, каза той. Законопроектът ще включва и допълнително финансиране на образованието.

Коментарите идват, когато в Париж тече процес за смъртоносните атаки през януари 2015 г. срещу сатиричния вестник „Шарли Ебдо“ от родени във Франция ислямски екстремисти. Миналата седмица мъж от Пакистан намушка двама души в близост до бившите офиси на „Шарли Ебдо“ в гняв заради публикуването на карикатури на пророка Мохамед.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа