Макрон поиска от Путин намеса в Сирия

2351
Макрон поиска от Путин намеса в Сирия
Снимка: Getty Images/Guliver

Френският президент Емануел Макрон призова руския си колега Владимир Путин в петък да помогне за облекчаване на страданията на цивилното население, причинени от нападенията на сирийските правителствени сили срещу бунтовническите позиции.

В телефонен разговор френският лидер "поиска от Владимир Путин да направи всичко, за да може сирийският режим да сложи край на непоносимото влошаване на хуманитарната ситуация в Източна Гута и Идлиб", се казва в изявление.

Франция регулярно ще увеличава парите за отбрана

Франция ще увеличава регулярно бюджета си за отбрана, като задели 295 млрд. евро за своите въоръжени сили между 2019 и 2025 г. Целта е ...

Русия се намеси на страната на силите на сирийския режим в седемгодишната гражданска война, а Путин се смята за чуждестранния лидер с най-голямо влияние върху сирийския президент Башар Асад.

Новите въздушни атаки са срещу бунтовническия анклав на Източна Гута, съобщиха кореспонденти на АФП. Това е петият пореден ден от бомбената кампания, при която са били убити повече от 220 цивилни граждани, предаде БГНЕС.

Макрон добави, че е "притеснен от индикации, които предполагат възможността за използване на хлор няколко пъти срещу цивилното население в Сирия през последните няколко седмици".

Външният министър Жан-Ив льо Дриан заяви в сряда, че "всички доказателства" предполагат, че химичното вещество се използва.

Макрон видя "истински проблем" с намесата на Турция в Сирия

Френският президент Емануел Макрон заяви в интервю в сряда, че ще има "истински проблем" с намесата на Турция срещу кюрдска милиция в С...

Но министърът на отбраната Флоренс Парли беше по-резервиран в петък, когато беше попитан дали Дамаск е преминал "червена линия", очертана от Макрон през май, когато каза, че използването на химическо оръжие ще предизвика ответни действия от Франция.

"В момента, тъй като не знаем какво се е случило и последиците от това, което се случи, не можем да кажем, че сме там, където казвате, че сме", каза тя пред френското радио Франс Ентер, когато беше попитана за "червената линия".

В призива си към Путин Макрон приветства "динамиката на нашите двустранни отношения" след първата среща на двамата във двореца Версай край Париж в края на май, се казва в изявлението.

Макрон също потвърди, че ще пътува до Русия за първи път като президент, за да присъства на Международния икономически форум в Санкт Петербург, насрочен за 24-26 май.

Официално: Тръмп покани Макрон на посещение в САЩ

От Белия дом потвърдиха официално, че американският президент Доналд Тръмп е поканил френския президент Еманюел Макрон на държавно посе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа