Машинистите в Германия спират стачката по-рано от очакваното

11854
Машинистите в Германия спират стачката по-рано от очакваното
Снимка: Getty Images / Guliver

Машинистите от профсъюза GDL са решили да приключат със стачката, която блокира Германия, предсрочно – в събота, 8 ноември, в 18:00 часа местно време (19:00 часа българско време), съобщи председателят на GDL Клаус Везелски, предаде БГНЕС.

Най-дългата стачка в историята на концерна почти парализира в четвъртък и петък железопътният транспорт в Германия. Стачката започна в сряда в 15:00 часа, когато работа спряха машинистите на товарни влакове. В нощта срещу 6 ноември протестът обхвана и пътническите влакове, както на дълги разстояние, така и крайградските влакове.

Вчера германският железопътен концерн "Дойче бан" (Deutsche Bahn) поиска от съда да забрани продължаването на четиридневната стачка на машинистите. Въпреки това стачката беше призната за законна и Съдът по трудови спорове в германския град Франкфурт на Майн отхвърли иска.

Германската железопътна компания "Дойче бан" съобщи, че спирането на работата причинило "масови нарушения", но тя прави всичко възможно да осигури движението на една трета от междуградските влакове. Около 30% от регионалните влакове и влаковете S-Bahn се движат в западната и северната част на страната, около 40% в южната част и между 15 и 30% в източната, уточни компанията.

Политици и промишлени компании изразиха безпокойство от последиците от стачката, която е най-дългата в 20-годишната история на "Дойче бан".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа