Мащабни съвместни учения между Русия и Беларус, ще влезе ли Минск във войната в Украйна?

3159
Мащабни съвместни учения между Русия и Беларус, ще влезе ли Минск във войната в Украйна?
Снимка: Getty Images

Русия и Беларус разшириха своите съвместни военни учения в Беларус. Това обяви в неделя телевизионният канал за отбрана на страната. Информацията идва на фона на засилващите се опасения, че Москва оказва натиск върху най-близкия си съюзник да се присъедини към войната в Украйна, съобщава Guardian.

Двете страни добавиха оръжия, войници и специализирано оборудване към ученията и провеждат тренировки, използвайки руския опит в Украйна, предаде Ройтерс. В петък беларуският лидер Александър Лукашенко посети военна база, където са разположени руски войски, за да обсъди съвместните военни учения. Неофициални Телеграм канали, наблюдаващи военната активност в Беларус, съобщиха, че между 1400 и 1600 руски войници са пристигнали в град Витебск, в североизточна Беларус, в неделя. Ройтерс заяви, че не може независимо да провери информацията.

Зеленски: Ситуацията около Бахмут и Соледар е тежка, това са най-кървавите места на фронта (ВИДЕО)

Украйнските сили отразяват успешно непрестанните атаки срещу град Бахмут в източната Донецка област и удържат позициите си в близкия гр...

ОЩЕ: ВСУ: При нахлуване откъм Беларус руските войски ще бъдат спрени още на границата

Едностранното руско прекратяване на огъня – обявено за честването на православната Коледа, приключи в неделя, но през този период имаше малко прекъсване на боевете и няколко смъртоносни атаки. В последните часове, когато Русия трябваше да се въздържа от огън, най-малко двама души бяха убити от обстрел - един в северен Харков и друг в Соледар, източен Донецк, казаха украински официални лица.

Москва заяви без доказателства в неделя, че е убила 600 украински войници при удар по източния град Краматорск, близо до фронтовата линия в Бахмут. Според Кремъл това е отмъщение за нападението от Украйна на Нова година, при което бяха убити стотици руски бойци в град Макеевка. Украйна отхвърли твърдението като пропаганда, а репортерите на Ройтерс, които посетиха мястото, казаха, че няма очевидни признаци за жертви.

ОЩЕ: Оценка: Лукашенко твърдо бяга от включване на беларуската армия във войната с Украйна

През нощта през зимата температурите падат доста под точката на замръзване в Украйна, което може да проправи пътя за по-интензивни битки, тъй като става по-лесно да се придвижват тежки машини, които иначе биха затънали в есенната кал. Това засилва страховете от нов военен натиск от север. Лукашенко каза, че няма да се присъедини към войната, но територията му беше използвана като стартова площадка за неуспешния натиск срещу Киев миналата година, а украинските власти твърдят, че все още се използва като база за атаки с дронове и ракети. 

Най-силните армии през 2023: Русия половин година не може да превземе Бахмут, но е втора

През 2023 г. руската армия остава на второ място след американската в ежегодната класация на Global Firepower, отчитаща индекса на воен...

В края на декември Владимир Путин направи рядко посещение в беларуската столица Минск. Руският лидер се среща редовно с Лукашенко, но обикновено по-близо до дома. Пътуването беше първият път, в който Путин беше в Беларус от 2019 г. насам, и породи опасения, че той настоява за военна помощ във войната в Украйна, където руската армия претърпя поредица от унизителни поражения и е въвлечена в жестока окопна война.

ОЩЕ: Напрежение: Беларус прехвърля 103-та си въздушнодесантна бригада на границата с Украйна

Мнозина в Украйна и извън нея предупредиха, че Путин обмисля втори опит срещу Киев, следвайки модела на миналогодишното нахлуване от север, въпреки че границите сега са много по-силно укрепени. Военното разузнаване на Украйна твърди, че Русия е готова да нареди мобилизирането на около 500 000 наборници през януари в допълнение към досегашните 300 000, които извика през октомври, като друг явен знак, че Путин няма намерение да сложи край на войната.

През декември министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников и командирът на армията Валерий Залужний заявиха, че Русия ще започне нова атака към Киев от територията на Беларус. Украинското военно разузнаване обаче каза, че смята, че вероятността за такова нападение е малка. 

Миналата седмица високопоставен беларуски военен служител каза, че съвместните руско-беларуски военни сили са били разположени като "стратегическо възпиране", съобщи информационната агенция Белта в страната. "Това вероятно трябва да охлади горещите глави на Запада с неговата агресивна политика към съюзната държава на Беларус и Русия", цитира Белта думите на Александър Волфович, държавен секретар на Съвета за сигурност на Беларус.

Ереван: Армения е подложена на натиск да се присъедини към Русия-Беларус

Армения е подложена на силен натиск да се присъедини към "съюзната държава" на Русия и Беларус и да отвори "екстериториален коридор" къ...

Още за случващото се в Украйна – четете тук

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Полските фермери разблокираха всички пунктове по границата с Украйна

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители?

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа