Мей нахока Путин за дестабилизиращата дейност на Москва към Лондон

8789
Мей нахока Путин за дестабилизиращата дейност на Москва към Лондон
Снимка: Getty Images/Guliver

Британският премиер Тереза Май е заявила на руския президент Владимир Путин, че нормалните отношения няма да бъдат възстановени, докато Москва не приключи своята "безотговорна и дестабилизираща" дейност. Информацията за думите на Мей бе разпространена от „Даунинг стрийт“ 10 и цитирана от световните агенции.

Мей се срещна с Путин за пръв път днес на световния форум Г-20 след отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал на британска земя.

Тръмп към Путин на Г-20: Не се бъркайте в изборите, г-н президент

Американският президент Доналд Тръмп с усмивка размаха пръст на руския си колега Владимир Путин след срещата между двамата, която се пр...

"Тя каза на президента, че не може да има нормализиране на двустранните отношения, докато Русия не спре безотговорната и дестабилизираща дейност, която заплашва Великобритания и нейните съюзници – изразена и във враждебни намеси в други страни, дезинформация и кибератаки", заявиха официални говорители на британския премиер, отбелязва още AFP.

Мей също така е разяснила на Путин, че Лондон "има неопровержими доказателства, че Русия стои зад атаката" на бившия шпионин. "Премиерът подчерта, че оставаме отворени за различен тип отношения, но за да стане това, руското правителство трябва да избере различен път", става ясно от официалното изявление на Великобритания, пише БГНЕС.

Така на практика Лондон дава да се разбере, че срещата на Мей с Путин не представлява размразяване на отношенията с Москва, игнорирайки призивите на Путин двете страни да "обърнат страницата".

По-рано стопанинът на Кремъл отбеляза, че британските компании са готови да работят с Русия. „Ние знаем, че бизнесът във Великобритания (между другото, имах среща с нашите британски колеги в същата тази стая), те искат да работят с нас, те работят с нас и възнамеряват да продължат да го правят. И ние подкрепяме тяхното намерение“, каза Путин.

Руският президент също така подчерта, че заради случая с отравянето на Скрипал не си струва да се рискуват сериозните отношения между държавите. "Слушайте, цялата тази вълна около шпионите и контраударите не си струва сериозните междудържавни отношения. Тази шпионска история, както казваме, не струва пет копейки, или дори пет лири. А въпросите, свързани с междудържавните отношения, те се измерват в милиарди и съдбата на милиони хора. Как можем да сравним едно с другото?“, попита риторично Путин.

Дипломацията като обслужващ персонал

Започва Г-20. А животът си продължава. Гледайки се в очи, световните лидери ще присядат на чужди маси. Но не за преговори. Още по-малко...

"Всъщност предателството е най-тежката възможна престъпност, а предателите трябва да бъдат наказани. Не казвам, че инцидентът в Солсбъри е начинът да го направим. Ни най-малко. Но предателите трябва да бъдат наказани. Този господин Скрипал, той беше арестуван, осъден и след това изтърпя наказание в затвора, получил е наказанието си. Той не беше наблюдаван. Защо някой да се интересува от него?“, добави държавният глава на Руската федерация, подчертавайки необходимостта да се остави историята на Скрипал в миналото и да се позволи на агенциите за сигурност да се справят с нея.

Actualno.com припомня, че отношенията между Лондон и Москва са силно обтегнати след отравянето на бившия руски шпионин и двоен агент през март 2018 г. в английския град Солсбъри. Инцидентът доведе до десетки експулсирания на дипломати и множество дипломатически провали във вече крехките връзки между двете държави.

Русия многократно отрече всякаква роля в опита за убийство на Скрипал и дъщеря му Юлия, докато Великобритания твърди, че има неопровержими доказателства за намесата на Москва в случилото се.

Световните медии коментират още и показателното 'каменно изражение' на Тереза Мей по време на протоколната снимка с Владимир Путин в рамките на Г-20 в Осака - форума на високо равнище, на който си дават среща най-големите икономики на планетата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Земетресение от 4,6 удари Северен Иран

Ще има ли нов ирански отговор срещу Израел? Коментар от Техеран след взривовете в Исфахан (ВИДЕО)

МААЕ: Няма поражения по ирански ядрени обекти

Ердоган призова за запретване на ръкавите и спиране на клането в Ивицата Газа

Атаката е скромна, Израел може и да не застане зад нея: Говори проф. Владимир Чуков

Няма нищо: Първото официално послание на Иран след взривовете в Исфахан

Високо замърсяване на въздуха: Пясъчна буря обхвана Йерусалим

В Индия започнаха най-продължителните избори в света

"Империята отвръща на удара": Израел удари обект на Иран

Земетресение от 5,6 разтърси Турция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com