Между Путин и Зеленски: Какво научи австрийският канцлер за бъдещето на войната в Украйна

36912
Между Путин и Зеленски: Какво научи австрийският канцлер за бъдещето на войната в Украйна
Снимка: Getty images

Неотдавна австрийският канцлер Карл Нехамер посети Москва и Киев.  Süddeutsche Zeitung коментира визитите така - Путин е гарантирал стабилността на доставките на газ, а Киев се интересувал от статута на Австрия като неутрална, но въоръжена страна.

След разговори в Киев и Москва австрийският канцлер все още не вижда шансове за успех в преговорите между Украйна и Русия.

"И двете страни са в логиката на конфликта, но и двете знаят, че някой ден това трябва да спре", казва консервативният политик в интервю за информационните агенции DPA (Германия) и APA (Австрия). Според него, трябва да се пази да няма ескалация на боевете в източния украински регион Донбас. "И двете страни са готови за много интензивна и кървава битка", смята Нехамер.

ДНР праща неопитни мъже на фронтовата линия за пушечно месо

В самопровъзгласилите си ЛНР и ДНР бе обявена всеобща мобилизация дни преди нахлуването на Русия в Украйна. Тя продължава и днес. Жела...

Среща със Зеленски и Путин

В понеделник (11 април) Нехамер се срещна с руския президент Владимир Путин, като стана първият европейски лидер, посетил Москва, след като Русия започна инвазията в Украйна. Преди това, на 9 април, той посети Киев, където, наред с други неща, проведе разговор с украинския президент Володимир Зеленски.

Нехамер разказва, че срещите са засегнали преговорите в Истанбул, където представители на двете страни в конфликта се срещнаха за последен път в края на март. Но според канцлера тези положителни сигнали не са в състояние да спрат развитието на събитията в Донбас. Те обаче показват, че все още не всички врати за решаване на проблема чрез преговори са затворени. "Основният въпрос е: как да се сложи край на конфликта, който би позволил и на двете страни "да запазят лицето си", казал Нехамер.

Според Нехамер, украинските му събеседници са го питали за статута на Австрия като неутрална, но въпреки това въоръжена страна. Въпреки възможното скорошно влизане в НАТО на държави като Финландия и Швеция, които все още не са се присъединили към Алианса, Австрия ще остане вярна на своя неутралитет, подчертава Нехамер.

От негова гледна точка последните санкции на ЕС, свързани със забрана за износ на електроника, използвана във военната индустрия, ще отслабят боеспособността на Русия само в средносрочен план. Ето защо сега тези санкции няма да доведат до прекратяване на конфликта от Путин. Но Нехамер счита, че Путин е напълно наясно, че войната ще има тежки икономически последици за страната му. "Знам", казал диктаторът, когато Нехамер му ги посочил.

Руски експерт: От стратегическа гледна точка Русия вече загуби войната в Украйна

Нито Индия, нито Китай ще помогнат на Русия, но с удоволствие ще купят ресурсите й евтино. Това заяви експертът от Международния център...

Доставката на газ не е гарантирана

Доставката на руски газ за Европа, според Нехамер, не е гарантирана и по-важно - не зависи от планираните санкции. Последствията от конфликта и взривяването на газопроводи могат да доведат до прекъсване на доставките, предупреди той. "Има риск това да се случи, дори ако Австрия, Германия и други страни се изкажат против газовото ембарго", казва канцлерът.

Нехамер казва, че в Москва Путин по своя инициатива е започнал да говори за газ. Руският президент е казал, че доставките са гарантирани, че обемите, предвидени в договорите, ще бъдат доставени и че ще може да се продължи плащането в евро.

ОЩЕ: Путин би могъл да спре доставките за Европа. Но какво ще прави с излишния газ?

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество: Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа