Международният съюз за автомобилен транспорт протестира пред ЕК заради заплатите за шофьорите

1908
Международният съюз за автомобилен транспорт протестира пред ЕК заради заплатите за шофьорите
Снимка: Gettyimages

От 11.00 часа местно време пред Европейската комисия в Брюксел се провежда съвместен протест, организиран от асоциации на превозвачите – членки на Международния съюз за автомобилен транспорт (ИРУ) - AEBTRI (България), CESMAD BOHEMIA (Чешка Република), LINAVA (Литва), MKFE (Унгария), UNTRR (Румъния), ZMPD (Полша), ASTIC (Испания), AITA (Молдова), ASMAP (Украйна). Това съобщиха от пресцентъра на АЕБТРИ.

Протестът е насочен срещу неопротекционистичните мерки, въведени в международния автомобилен транспорт от някои страни-членки на ЕС, като минимални заплати за шофьорите, извършващи превози до Германия и Франция.

Протест и блокада на митницата в Пловдив готвят превозвачи

Съюзът на международните превозвачи готви протестни действия пред административната сграда на митница "Пловдив" на 20 юни. Това става...

Под претекста за защита на правата на шофьорите и справедлива конкуренция тези мерки водят единствено до неимоверно нарастване на административната и финансова тежест за чуждестранните превозвачи и защита на местния бизнес.

Протестиращите призовават Европейската комисия незабавно за вземе решение и да се произнесе по стартиралата още преди година процедура за нарушение на европейското законодателство срещу Германия във връзка с прилагането на минималната заплата в международния автомобилен транспорт, както и за започване същата процедура срещу Франция.

На 31 май 2016 г. асоциациите - членки на ИРУ от 11 страни - ANTRAM (Португалия), ASTIC (Испания), AEBTRI (България), CESMAD BOHEMIA (Чешка Република), CESMAD SLOVAKIA (Словакия), ERRAA (Естония), LATVIJAS AUTO (Латвия), LINAVA (Литва), MKFE (Унгария), UNTRR (Румъния) и ZMPD (Полша) изпратиха съвместна резолюция до Президента на Европейската комисия Жан–Клод Юнкер с искане за активни действия за спиране на прилагането на немския и френски закони за минималната заплата в автомобилния транспорт, които нарушават основните права на ЕС за свободно .движение на хора и стоки и предоставяне на услуги.

На 7 юни 2016 г. министрите на транспорта на 11 страни от ЕС – България, Полша, Чехия, Унгария, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Малта, Словакия и Словения изпратиха писмо до Комисаря по транспорта на ЕК Violeta Bulc с предупреждение, че тези протекционистични мерки ще доведат до фрагментиране на европейския пазар, и с искане за осигуряване на ясна и недискриминационна регулаторна рамка, която да осигури ефективното функциониране на сектора автомобилен транспорт в унисон с фундаменталните свободи на Вътрешния пазар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа