Меркел иска по-голямо икономическо сближаване в еврозоната

2396
Меркел иска по-голямо икономическо сближаване в еврозоната
Снимка: Getty images/Guliver

Канцлерът на Германия Ангела Меркел дава днес за пръв път подробен отговор на Еманюел Макрон за реформа на еврозоната, приемайки идеята за инвестиционен бюджет и обявявайки се за Европейски валутен фонд.

Нуждаем се от по-голямо икономическо сближаване между държавите членки в рамките на еврозоната, казва Меркел в цитирано от АФП нейно интервю, публикувано в неделното издание на „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

Дясната „Алтернатива за Германия“ атакува Меркел в съда

Немската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ е подала в конституционния съд жалба срещу канцлера на Германия Ангел...

По тази причина предложихме инвестиционен бюджет за зоната на еврото в коалиционния договор на новото германско правителство между консерватори и социалдемократи и аз съм „за“, добавя тя.

Германският канцлер говори за двуцифрено число в милиарди евро или няколко десетки милиарда евро – доста далеч от изходните пожелания на френския президент, който е в основата на предложението на бюджет на еврозоната, предаде БГНЕС.

Миналата година Еманюел Макрон призова за бюджет, равняващ се на няколко пункта от БВП на еврозоната или няколко стотин милиарда евро.

Ангела Меркел излага подробно германското предложение за създаване на Европейски валутен фонд (ЕВФ), който да подпомага страните, изпаднали в затруднения, в замяна на строги условия и стриктно наблюдение на така подпомаганите страни. Искаме да сме малко по-независими от Международния валутен фонд, обяснява тя.

Лавров: Меркел и Путин винаги са имали добър диалог

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че президентът на Русия Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел никога не са гу...

Този ЕВФ би поел от една страна прерогативите на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), натоварен сега да подпомага финансирането на дълга на страни в криза като Гърция, отпускайки им дългосрочни заеми.

Но той би отишъл по-далеч. Представям си възможността за краткосрочна кредитна линия, например до пет години, подчертава Ангела Меркел. Тези заеми ще са предназначени да подкрепят страните, изправени пред трудности от външен произход, добавя тя.

В замяна съответните страни ще трябва да приемат – както за МВФ, който може да наложи мерки за строги икономии в замяна на своите заеми – ЕВФ да има право да следи и да се намесва в тяхната национална политика.

Този ЕВФ би трябвало да е натоварен да оценява платежоспособността на страните членки и с помощта на подходящи инструменти да може да възстановява тази платежоспособност, ако тя не е осигурена, отбелязва Меркел.

Путин и Меркел си стиснаха ръцете в защита на "Северен поток 2"

Руският президент Владимир Путин и германският канцлер Ангела Меркел се показаха обединени, нещо което рядко може да се види. Това се с...

Според ръководителката на германското правителство не може да става въпрос за създаване на „съюз на задлъжняването“ в еврозоната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа