Меркел иска пълно изясняване на случая с подслушването

14565
Меркел иска пълно изясняване на случая с подслушването
Снимка: Getty Images / Guliver

Германският канцлер поиска обяснения от Съединените щати заради обвиненията в шпионаж. Ангела Меркел направи изявление в Бундестага, който заседава извънредно по темата.

Германските служби направиха разкритието, че американското разузнаване е следило личния телефон на канцлера само три месеца след визитата на Барак Обама в Берлин през юни, пише БТВ. В днешната си реч пред депутатите Меркел заяви, че евроатлантическото партньорство и бъдещото споразумение за свободна търговия с Вашингтон са поставени на изпитание заради съмненията за шпионаж. Очаква се Бундестагът да излезе с декларация по скандала след приключване на заседанието.

Легално ли е подслушван телефонът на Ангела Меркел?

Обстоятелството, че американците може да са подслушвали телефона на Ангела Меркел, логично предизвика огромно възмущение. А ако се ок...

Германският канцлер все пак балансира критиките си като заяви, че съюзът със САЩ "остава фундаментална гаранция за нашата свобода и нашата сигурност", посочва Асошиейтед прес.

Нуждата да запази тесните връзки с Вашингтон, но без да пропусне да реагира на общественото възмущение във връзка с разкритията за голям американски шпионаж на съюзници по цял свят, сред които и Германия, беше тежка задача за Ангела Меркел, отбелязва АП.

Пред депутатите вътрешният министър Ханс-Петер Фридрих призна, че американците не са показали голяма готовност да сключат предложения от Берлин пакт за нешпиониране. След разкритията, че тайните служби на САЩ вероятно са подслушвали мобилния телефон на канцлера Меркел, Берлин предложи на Вашингтон подписване на такова споразумение, припомня АП.

"Американците трябва да изчистят подозренията, те не могат да си позволят да изпаднат в противоречия", заяви Фридрих, цитиран от ДПА. Той призова САЩ да бъдат по-отворени за операциите на разузнавателните си организации.

САЩ прекратили програмата за шпиониране на Меркел

Националната служба за сигурност (АНС) престанала да шпионира германския канцлер Ангела Меркел и други световни лидери, след като Бел...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа