Меркел разговаря с Тунберг за спасяване на климата

1586
Меркел разговаря с Тунберг за спасяване на климата
Снимка: Getty Images/Guliver

Шведската екоактивистка Грета Тунберг призова германския канцлер Ангела Меркел да бъде "смела" в борбата срещу глобалното затопляне, предаде БГНЕС.

17-годишната Тунберг отиде в Берлин, за да се срещне с най-мощния лидер в Европа точно две години, откакто за пръв път загърби училище, за да поиска повече действия за запазване на климата.

Тунберг беше в компанията на съмишлинеците си Луиза Нойбауер от Германия и белгийките Ануна Де Уевър и Аделаида Шарлие.

По време на 90-минутната среща младите екоактивисти призоваха Меркел да се справи с въглеродните емисии със същата спешност и драстични мерки, които лидерите показаха в битката срещу COVID-19.

"Искаме лидерите ... да бъдат достатъчно смели, за да мислят дългосрочно", каза Тунберг на пресконференция на открито след срещата. "Искаме лидерите да се активизират и да поемат отговорност и да третират климатичната криза като криза."

Тя каза, че Меркел, като настоящ председател на ротационното председателство на ЕС, има „огромна отговорност, но и огромна възможност“ да помогне на Европейския съюз да изпълни своите ангажименти съгласно Парижкото споразумение за климата.

Меркел каза след разговорите, че и двете страни са се съгласили, че „глобалното затопляне е глобално предизвикателство, с което индустриализираните страни имат специална отговорност да се справят“, гласи изявление на нейния говорител Щефан Зайберт.

Грета Тунберг: Обществото ни достигна "преломна точка"

Шведската защитничка на природата Грета Тунберг заяви, че протестите Black Lives Matter са показали, че обществото е достигнало „...

Забележителната среща дойде, когато движението „Петък за бъдеще“ се опитва да мобилизира младите хора след коронавируса и усилията за ограничаване на разпространението му ги принудиха да свият уличните си протести през последните месеци.

Изказвайки се на пресконференция на открито, Нойбауер заяви, че следващият глобален ден на действие ще се състои на 25 септември, както онлайн, така и в реалния свят, в зависимост от условията на коронавирус в различни страни.

Целта е "да се удари безопасно", заяви Нойбауер пред репортери.

В сряда четиримата екоактивисти написаха отворено писмо до Меркел и други лидери, в което призоваха за незабавно спиране на инвестициите в изкопаеми горива.

Те също така обявиха две години за загубени поради "политическо бездействие", въпреки големите обещания на европейските правителства.

Грета Тунберг: ЕС да спре да се преструва на лидер по въпроса за климата

Климатичната активистка Грета Тунберг заяви, че предложението на Европейския съюз(ЕС) за постигане на въглероден неутралитет до 2050 г....

Самата Меркел, бивш министър на околната среда, многократно е изразявала възхищение от масите млади хора, които излизаха на улиците в „Петъци за бъдеще“.

Германия се бори да изпълни своите климатични цели и остава силно зависима от въглищата заради решението си да прекрати ядрената енергия след катастрофата във Фукушима през 2011 г.

Очакваше се най-мощната икономика в Европа да пропусне целта си да намали емисиите на парникови газове с нагряване на климата през тази година с 40 процента в сравнение с нивата от 1990 г.

Но правителствен доклад от сряда гласи, че коронавирусът може неочаквано да помогне на Берлин да постигне целта в края на краищата, след като пандемията разруши икономическата активност и намали търсенето на замърсяващи въглища.

Германия обеща да изостави енергията, генерирана от въглища до 2038 г., дата, която се счита за твърде късна от еколозите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мистериозно изчезна бившата съпруга на задържания с подкуп руски зам.-министър

Кулеба: Нещо не е наред със Запада

Русия се готви да пази от съд биещи се за нея чужди наемници в Украйна

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават през Обединеното кралство: Ирландски министър

Петролни продукти пламнаха в руска индустриална зона (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС готви санкции срещу "сенчестия флот" на Русия и корабите от Северна Корея

Русия произвежда повече оръжия, отколкото са й нужни за войната и вече пълни складовете: Борис Писториус

Новото оръжие от САЩ за Украйна не стига за крайна победа: Констатация (ВИДЕО)

Стачка парализира Гърция на 1 май

Искал да умре като "мъченик" на Олимпийските игри: Арестуваха 16-годишен младеж във Франция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа