Меркел втвърди тона - поиска забрана на бурките и се зарече да не допуска повторна мигрантска вълна

2541
Меркел втвърди тона - поиска забрана на бурките и се зарече да не допуска повторна мигрантска вълна
Снимка: Getty Images/Guliver

Германският канцлер Ангела Меркел се обяви изненадващо за забрана на бурките на конгреса на нейния консервативен Християндемократически съюз, предаде ДПА.

На форума Меркел беше преизбрана за девети път за председател на Християндемократическия съюз. Меркел е начело на партията вече 16 години.

Пред около 1000 делегати на партийния форум тя заяви, че миналогодишният наплив от около милион бежанци по границите на Германия няма да се повтори.

"Ситуацията от лятото на 2015 г. не бива да се повтаря", каза Меркел на двудневния конгрес в индустриалния град Есен, на който се очаква да бъде одобрена кандидатурата й за четвърти мандат. "Това е и остава наш политически ангажимент", подчерта Меркел.

Тя обаче си спечели бурни ръкопляскания, след като се обяви за забрана на мюсюлманските забрадки, покриващи изцяло лицата на жените. "Цялостното забулване трябва да се забрани навсякъде, където това юридически е възможно", посочи германският канцлер.

„Покриването на цялото лице не е приемливо в нашата страна”, каза канцлерът, след което беше бурно аплодирана.

Вътрешният министър Томас де Мезиер се обяви за налагането на частична забрана още през август. Той искаше ограничението да важи за правителствени сгради, училища и университети, съдилища, както и по време на митинги и демонстрации.

Миналия месец холандските депутати гласуваха забрана на фереджетата в градския транспорт, образователните институции, болници и правителствени сгради. Нарушителите подлежат на глоби. Първата страна, която въведе забраната през 2011 г., беше Франция. Примерът й последваха редица други европейски държави, сред които Белгия, България и части от Швейцария.

ХДС вече изработва планове за забрана на бурките на обществени места като съдилища, при полицейски проверки и при шофиране.

Меркел повтори тезата си, че бежанците са намерили в Германия закрила от война, преследвания и липса на перспектива в родните си страни. Но веднага добави, че не всеки бежанец може да остане.

Делегатите аплодираха повече от 10 минути и със ставане на крака продължилата час и половина реч на партийната лидерка, посочва ДПА.

Има сигнал от Европол за готвени атентати в Източна Европа

Има сигнал от Европол за готвен атентат в Източна Европа по време на коледните и новогодишните празници. Този сигнал е бил получен в пе...

Меркел призова партията да й помогне да се справи на изборите през септември догодина, които по думите й няма да приличат на никои други в историята на обединена Германия, защото ХДС ще срещне предизвикателства и от ляво, и от дясно, както и заради надигащия се популизъм, олицетворен в Германия от антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия".

Меркел предупреди да не се търсят "простите решения", предлагани от популистките движения, и отхвърли тяхната претенция, че единствени те представляват "народа". Светът не е черно-бял и ние трябва да останем скептични към простите решения, които твърде рядко са подпомагали напредъка на страната ни, каза тя, цитирана от Франс прес и Дарик.

Меркел се обяви срещу лозунга "Ние сме народът", който скандират по време на митинги привържениците на крайнодясното германско движение Пегида, подобно на лозунга, скандиран от жителите на бившата ГДР в края на 1989 г., настоявайки за край на комунистическата диктатура.

"Само народът в своята цялост решава кой е народът, това сме всички ние, които решаваме, а не само някои", каза Меркел, която е отраснала в бившата Източна Германия и започва политическата си кариера след падането на Берлинската стена.

Анкета от миналия месец показа, че 64 на сто от германците одобряват стремежа на Меркел към четвърти мандат, но мащабите на днешната подкрепа на конференцията на ХДС ще покажат доколко е пострадал политическият й рейтинг в резултат на бежанската криза, посочва ДПА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа