X
 
 

Мигрант стана герой в Испания, спаси инвалид от пожар

829 0
Мигрант стана герой в Испания, спаси инвалид от пожар
Властите в Испания обмислят да дадат легален статут на незаконен имигрант, който спаси инвалид от пожар, предаде БГНЕС, позовавайки се на The Guardian.

Сенегалецът Горги Ламине Соу, който изкарвал прехраната си в град Дения като продавал дрънкулки, чул викове за помощ, докато вървял по улицата. Той стигнал до къща, от чийто прозорец излизал черен дим, а пред сградата се била събрала група хора.

"Казаха ми, че вътре има човек. Изобщо не му мислих, оставих моите неща и започнах да се катеря", казва 20-годишният Соу.

Румен Радев: Отворените врати за мигрантите нарушават единството на ЕС

„България и Чешката република споделят редица общи позиции по ключови въпроси в рамките на Европейския съюз и необходимостта от р...

Младежът се покатерил по фасадата на сградата и влязъл в горящия апартамент през балкон. Той взел на ръце обитателя на апартамента и го изнесъл до балкона, където съсед притичал със стълба.

Местни медии идентифицираха спасеният като 39-годишния Алекс Уебстър. "Горги му спаси живота. Ако не се беше беше намесил, Алекс нямаше да оцелее", казва Роберта Етер, съседка на спасения.

След като свършил с оказването на помощ, Соу прибрал гривните и герданчетата, които продавал и си тръгнал от мястото на пожара. По улицата видял да се задават полицаи и пожарникари и се паникьосал. "Ако полицаите видят стоката ми, ще я конфискуват. Утре няма да имаме какво да ядем", казва Соу, който живее с приятелката си и 7-месечната им дъщеря.

Действията на сенегалеца станаха голяма новина в Испания. Той е сравняван с Мамаду Гасама, незаконен имигрант от Мали, който се изкатери по сграда в Париж, за да хване дете, което висеше на голяма височина. Гасама беше награден с френско гражданство.

Дадоха втори шанс на мигрант, изнасилил 10-годишно момче

Обвиненията срещу мъж от иракски произход, изнасилил 10-годишно момче в басейн в Австрия, отпаднаха, след като съдът реши, че той може ...

Други сочат Соу като контрапункт на реториката на крайнодясната, антиимигрантска партия Vox, която вече е трета политическа сила в Испания.

Властите търсиха няколко дни Соу. След като беше открит, той каза, че не иска награда, а само се радва, е Алекс Уебстър е добре. Пострадалият има изгаряния и е вдишал дим, но не е в тежко състояние.

Местните власти приканиха държавното управление да обмисли дали да не награди Горги Соу със статут на легално пребиваващ. Областният управител на Валенсия заяви, че разглеждат случая.

Ако получи легален статут, живота на Соу ще стане по-лесен. Той ще има право да си търси законна работа и да влезе в системата за социални помощи. "Сегашната ми работа е трудна. Има хора, които не искат да ме погледнат, когато им предлагам от стоката си. Все едно не съществувам", разказва Соу, който е пристигнал в Испания от Африка през 2017 година.

Actualno.com

Етикети:

Заради честването на Левски - промени в движението в София
Заради честването на Левски - промени в движението в София

На 19 февруари в центъра на София ще бъде въведена организация на движението във връзка с възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски...