Минск: Протасевич е служил в батальона „Азов” в Украйна

5494
Минск: Протасевич е служил в батальона „Азов” в Украйна
Снимка: Getty

Задържаният на летището в Минск блогър Роман Протасевич е участвал в действия на батальона „Азов” в Украйна като наемен войник, съобщи днес пред парламента председателят на Комитета за държавна сигурност (КГБ) Иван Тертел, цитиран от ТАСС.

Неоспорим факт е, че въпросното лице съответства напълно на определението за терорист, наемен войник, участник в кървави събития в състава на печално известния батальон „Азов”, свързан с жестокостите и смъртта на цивилни в Югоизточна Украйна.

„Това не са само наши данни и данни на следствието, но и факти, публикувани в медиите заедно с личните признания на Протасевич, които са широкодостъпни”, каза Тертел, цитиран от агенция БелТА.

По думите му, полученият в Украйна опит Протасевич е „прилагал активно” спрямо Беларус.

„Той е бил организатор и координатор на масови безредици, изложили на риск живота и здравето на обикновените граждани и служители на реда. Той е ръководител на един от интернет-каналите, признат от нашето законодателство за екстремистки”, каза още ръководителят на КГБ.

Тертел съобщи, че Протасевич дава показания, като разказва и за спонсорите на подривната дейност в Беларус, механизма на действие, специалните служби, политиците и организациите които стоят зад нея. Той се ангажира да разкрие подробности по случая в скоро време.

Според Тертел са очевидни притесненията на кураторите на Протасевич от „активното му сътрудничество със следствието”.

Разузнаването на Беларус е установило, че за дестабилизирането на обстановката и подкопаването на държавата са изразходвани стотици милиони долари, като сумите са насочени към обработването на цели обществени групи.

По думите на Тертел, основното внимание на вдъхновителите на протестите трябва да бъде насочено към „младежта, работниците в областта на медицината и IT-сектора и бизнесмените с цел насаждане на антидържавни ценности”.

Съветът на НАТО иска спешно и независимо разследване на самолетния инцидент в Минск

Северноатлантическият съвет осъди решително принудителното кацане на самолета на Ryanair в Минск, гласи заявление на НАТО, разпростране...

„В близко бъдеще се поставят задачите за въвеждане на разкол във вертикалата на властта и особено в силовия сектор, търсене на предатели в редиците на държавните служители, създаване на условия за еднократен срив на икономиката и на този фон изкарване на хората на улицата, постоянно провокиране на напрежение и подкрепа на протестния потенциал сред поддръжниците", - каза ръководителят на специалната служба. Според него, „не всички радикали и куратори възприемат адекватно нашите предупреждения” и те очевидно имат усещането за безнаказаност.

„Предупреждавам, че това е самозаблуда”, заяви Тертел.

Той добави също, че "се правят опити за откриване или изкуствено създаване на катализатор, благодарение на който ще бъде взривена ситуацията". Като такъв опит може да се разглежда инцидентът със самолета на Ryanair на 23 май.

"Налице е явна незаинтересованост от страна на колективния Запад за обективно разследване на обстоятелствата около инцидента, игнориране на очевидните факти, прикриване и свободно тълкуване на важна информация", каза Тертел.

„Лицемерието в този случай надхвърля всички възможни граници и няма да остане без реакция от страна на Беларус“, предупреди той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа