"Moderna" може да достави на ЕС 300 милиона дози ваксина, ако той поиска

3562
"Moderna" може да достави на ЕС 300 милиона дози ваксина, ако той поиска
Снимка: Getty Images/Guliver

"Moderna" разполага с достатъчен производствен капацитет, за да достави на Европейския съюз много по-голям брой дози коронавирусна ваксина от поръчаните 80 милиона, заяви в интервю за радио Франс Инфо ръководителят на американската корпорация Стефан Бансел, цитиран от БГНЕС.

Според него компанията е в състояние да достави на ЕС 300 милиона дози от препарата.

COVID-ваксината на Moderna дава имунитет за три месеца

Ваксината на Moderna срещу коронавируса, за която наскоро беше доказано, че има 94% ефикасност, кара човешката имунна система да произв...

"Съединените щати в никакъв случай не са основният пазар за компанията", каза той. "От 500 милиона до 1 милиард дози, които сме планирали да произведем, предвиждаме да доставим повече извън тази страна, отколкото в самата нея. Европейската комисия е поръчала 80 милиони дози с опция за още 80 милиона дози. Но ако искат да получат 300 милиона дози, ние ще ги доставим - обемите, предвидени за 2021 г., се определят от комисията, а не от "Moderna".

Бансел каза, че "е установено, че ваксината, създадена от "Moderna", осигурява на 94% от хората стопроцентова защита срещу COVID-19 при заразяване."

"Останалите 6% от заразените имат само леки симптоми на заболяването. По време на тестовете не сме имали нито един пациент с тежка форма на COVID-19, който да изисква хоспитализация, интензивно лечение или случай на смърт", каза ръководителят на корпорацията.

"Moderna" е подала иск за регистрация на ваксината на 30 ноември до Европейската агенция по лекарствата (EMA), както и до подобни структури в САЩ, Канада, Великобритания и няколко други страни. "EMA ни информира на 1 декември, че заседанието на научния комитет, който най-накрая ще разгледа въпроса за издаване на одобрение за употреба на ваксината, ще се проведе на 12 януари. Подобни досиета са получени от всички други агенции и сега датата, на която ще бъде взето решението за ваксината, зависи от само от тях ", каза Бансел.

Говорейки за опитите с ваксината, той каза, че по време на последната трета фаза тя е тествана върху 30 000 души. "Така че това е много по-мащабно проучване във фаза 3 в сравнение с други ваксини", каза Бансел. Той обясни, че такова голямо проучване "се дължи на спешната необходимост от получаване на данни за свойствата на ваксината".

И ваксината на Moderna предпазва от коронавирус

Експерименталната ваксина, разработена от американската компания за биотехнологии Moderna, е 94,5% ефективна за предотвратяване на COVI...

В същото време Бансел призна, че все още не е установено дали ваксината предотвратява инфекцията с коронавирус. "Все още нямаме научни данни за това, но ще ги получим през първото тримесечие на следващата година. Това е много важен въпрос за борбата с пандемия ", каза той.

Експерименти върху маймуни обаче показват че ако след ваксинацията им се инжектират мощни, „много по-големи от тези, които се срещат в реалния живот“ дози коронавирус в носната кухина, „то на втория ден вирусът почти не се наблюдава там“.

"Надяваме се, че подобен процес ще се случи и при хората, но все още не сме доказали това на научно ниво", каза Бансел. В същото време той припомни, че „всички медицински агенции са стигнали до консенсус, че основната цел е да се създаде бариера срещу появата на тежки форми на заболяването“, а не само срещу разпространението на вируса.

Според ръководителя на корпорацията, ваксината, разработена от "Moderna", осигурява имунитет срещу коронавирус за поне три месеца. „Вярваме, че по отношение на младите хора ще можем да постигнем резултати при имунитета за период от няколко години, въпреки че сега е трудно да се каже дали ще бъдат например две или пет години. За останалите е ясно, че ще трябва да се подлагат на многократни ваксинации по-често, може би веднъж годишно или на всеки две години“, каза експертът.

Припомняме, че това е една от ваксините, с които се планира да се ваксинира българското население.

Ето как ще ни ваксинират на пет фази срещу COVID-19

Какво каза за ваксината на Moderna проф. Тодор Кантарджиев?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна атакува, руска петролна рафинерия гори (ВИДЕО)

Зеленски се зарадва бурно: Нямам търпение за следващите оръжия от САЩ

Задържаха заместника на Шойгу по обвинение в корупция

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 24.04 - Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Киев

Таваните на цените на роуминга в ЕС остават същите до 2032 г.

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа