Могерини: Азербайджан е важен партньор за ЕС, подкрепяме суверенитета и териториалната му цялост

1006
Могерини: Азербайджан е важен партньор за ЕС, подкрепяме суверенитета и териториалната му цялост

Азербайджан е важен партньор за Европейския съюз и Брюксел подкрепя напълно неговата независимост, суверенитет и териториална цялост.

Това заяви Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини в изявление, направено по време на 15-тия Съвет за сътрудничество между ЕС и Азербайджан в рамките на Източното партньорство и европейската политика за съседство, проведен на 9 февруари 2018 г., се казва в съобщение, публикувано на официалната страница на Европейска служба за външна дейност.

Московски открива първата редовна въздушна линия до Азербайджан

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще открие първата редовна въздушна линия между Бълг...

В публикувания текст се подчертава, че в рамките на срещата е направен преглед на отношенията между Брюксел и Баку, като Могерини е изразила надежди за задълбочаване на връзките с цел създаването на партньорство, което да отговаря на предизвикателствата и възможностите пред ЕС и Азербайджан. Също така е обсъдена необходимостта от по-редовни и структурирани обмени в областта на външната политика и политиката за сигурност.

„Европейският съюз е най-големият икономически партньор на Азербайджан, представляващ почти половината от търговията на страната - точно 48.6%. А Европейският съюз е и най-големият чуждестранен инвеститор в Азербайджан. Така че страната диверсифицира своята икономика и в същото време се надяваме да видим, че Азербайджан ускорява процеса на присъединяване към Световната търговска организация (СТО)“, е подчертала Могерини в рамките на срещата.

Като пример за стратегическите отношения между Брюксел и Баку италианският политик привежда проекта за Южния газов коридор, а също и железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс, свързваща Европейския съюз, Турция, Грузия, Азербайджан и Централна Азия.

„Споразумението за въздухоплаването, за което водим преговори, трябва също да помогне за свързването на Азербайджан и страните от Европейския съюз“, е допълнила Могерини, цитирана от Фокус.

Азербайджан е готов да инвестира в газификацията на България

Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР проявява интерес към инвестиране в българската газопреносна мрежа. Това се разбра след...

„Разгледахме демокрацията, върховенството на закона и зачитането на правата на човека. Това е част от солидна основа за взаимноизгодни отношения. Европейският съюз винаги подчертава, че пълното изпълнение на международните задължения и ангажименти на Азербайджан е от жизненоважно значение за нас. Това означава да се приемат препоръки за привеждане на правилата относно изборите, свободата на събранията, сдруженията и медиите в съответствие с международните стандарти, особено в предизборния контекст, в който Азербайджан е влязъл. Европейският съюз винаги подчертава значението на зачитането на правата на човека и основните свободи. Считаме, че жизненото гражданско общество е от решаващо значение за съществуването и напредъка на демокрацията и ще продължим да подкрепяме в това отношение“, се казва още в бележките на Могерини.

По отношение на конфликта в Нагорни Карабах, в текста се посочва, че Брюксел би искал страните да дадат съгласието си за преговори за уреждането му, тъй като ЕС е на мнение, че той няма военно решение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Френски представители се срещнаха със Зеленски, потвърдиха подкрепата за Киев (ВИДЕО)

Шедьоври оживяват в уникална изложба в Лондон (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.03 - Задава ли се голяма руска офанзива?

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа