Могерини: Имаме задължение да се изправим срещу емигрантския поток

4247
Могерини: Имаме задължение да се изправим срещу емигрантския поток

Европейският съюз има задължението да се изправи срещу потока от емигранти, който достига до неговите брегове. Това заяви върховният представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини по време на среща с висшестоящи американски държавни служители, сред които и държавния секретар Джон Кери, съобщава АФП.

Само от началото на тази година в Средиземно море са загинали 1750 емигранти, опитващи се да стигнат до Стария континент, което е с 30 пъти повече от същия период през изминалата 2014 г.

"Като европейци знаем, че живеем на едно от най-опасните и сложни места в света днес", каза тя преди срещата си с Кери. Тя допълни също, че Съюзът има "специална отговорност в опита си да предотврати и да се изправи срещу тази криза".

"Работим заедно по въпроса с Либия, която е в такъв критичен момент, при който дипломацията наистина е поставена на изпитание", каза Кери от своя страна след срещата. Двамата дипломати също така е трябвало да обсъдят и Украйна, както и санкциите на ЕС и САЩ спрямо Русия.

Срещата на Могерини с американските държавници идва дни след като проведе среща с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и министър-председателя на Италия Матео Ренци на кораб, който плаваше в Средиземно море в знак на "солидарност" с повече от 750-те емигранти, които преди по-малко от седмица се удавиха край бреговете на Либия.

Обама: Санкциите срещу Иран за тероризма остават

Санкциите срещу Иран във връзка с подкрепата за тероризма ще бъдат запазени. Това заяви американският президент Барак Обама след края ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com